Odvoz povožene divjadi spet opravlja Veterinarsko higienska služba

Lovska zveza Slovenije je 10. avgusta prejela vabilo Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) za sestanek na temo povoženih prostoživečih živali na cestah in železnici. Sestanka sta se udeležila predsednik LZS mag. Lado Bradač in direktor Strokovne službe LZS mag. Božo Zakrajšek. Na sestanku je bilo dogovorjeno, da se problematika odvoza povožene divjadi čim hitreje uredi, tako je UVHVVR že naslednji dan poslala obvestilo, da se z dnem 12. 8. 2022 preneha uporabljati protokol obveščanja, ki je bil vzpostavljen na podlagi dopisa številka U014-10/2022-33 z dne 1. 7. 2022.

Foto: Andrej Miklavčič

Zaradi težav pri implementaciji odvoza povoženih prostoživečih živali s cest in železnic, je UVHVVR sprejela odločitev, da zagotovi odvoz teh živali v okviru javne veterinarske službe, ki se financira iz proračuna RS.

V praksi to pomeni, da od danes, 12. avgusta dalje trupla povoženih prostoživečih živali, pri katerih ne obstaja sum bolezni, zbira Veterinarsko higienska služba pri Nacionalnem veterinarskem inštitutu (NVI VHS). Glede prijave povoza in zbiranja tako veljajo pravila, ki so veljala pred 1. 7. 2022, in sicer:

• Povoz domačih in prostoživečih živali na cestah in železnicah lahko najditelj povožene živali sporoči direktno na številko NVI VHS ali pa povoz prijavi na številko 112. Regijski center za obveščanje nato obvesti NVI VHS glede odvoza trupla povožene živali in lokalno pristojnega upravljavca lovišča zaradi odvzema materialnega dokaza za potrebe evidentiranja izgub divjadi.

• Kadar najditelj najde povoženega divjega prašiča, najdbo vedno sporoči na številko 112, ki o tem obvesti UVHVVR ne glede na to, kdo je prijavitelj (lovec ali druga fizična oseba, DARS, policija …). V ta namen je na UVHVVR zagotovljena telefonska številka 01 300 13 59, ki je dosegljiva 24/7. Sodelavec UVHVVR, ki je v stalni pripravljenosti, bo obvestil NVI VHS, ki bo poskrbel za odvoz trupla in po potrebi kontaktiral prijavitelja. Obveščanje UVHVVR s strani 112 je določeno v četrtem odstavku 15. člena Zakona o nujnih ukrepih zaradi afriške prašičje kuge pri divjih prašičih (ZNUAPK) (Uradni list RS, št. 200/2020).