Kuna zlatica

Martes martes

Opis

Kuna belica je predstavnica družine kun, ki spadajo med zveri. Kuna zlatica je dolga okrog 53 cm, njen rep je zelo košat, meri okoli 25 cm. Samci so nekoliko večji od samic. Odrasla žival tehta od 900 do 2000 g. Smrček je črn, sivo črn ali temno rjav. Temeljna barva zlatičinega kožuha je rumenkasto rjava. Podlanka je gosta, bledo srnje barve. Na grlu ima zlatica rumenkasto oranžno in predvsem okroglasto liso.

Življenje

Prilagojena je na drevesni način življenja, naseljuje dupla visoko nad tlemi, zato odlično pleza in skače, lovi pa tudi na tleh. Aktivna je predvsem v mraku in ponoči in je samotarska žival. Hrani se z glodavci, pticami, žuželkami in gozdnimi sadeži Zanjo je značilno živahno selitveno življenje. V nekem okolju se zlatica ustavi za dalj časa le, ko vzreja mladiče. Pari se od julija do avgusta, zaradi mirovanja zarodkov, brejost traja okoli 9 mesecev, aprila ali maja skotijo 3-5 slepih mladičev, ki po 8-10 tednih plezajo, pozno poleti pa postanejo samostojni. Spolno dozorijo pri dveh letih. V naravi je življenjska doba zlatice kratka, sicer pa je izjemoma živijo 8 do 10 let (v ujetništvu 14 let).

Življenjski prostor

Kuna zlatica živi v gostih listnatih in iglastih gozdovih, nižinah, pa tudi v goratem svetu. Njen habitat so največkrat gozdna strnjena področja. Brlog si uredi v votlih drevesnih deblih gozdov ali v goščavju poljedelskega sveta. V strnjenih gozdovih zlatica lahko premeri precejšnje razdalje izključno po drevju, skače po vejevju iz krošnje v krošnjo.

Razširjenost v Sloveniji

V Sloveniji jo najdemo v celinskih gozdovih in gorah do drevesne meje, ne živi pa ob morski obali.

Razširjenost

Življenjski areal kune zlatice je vsa Evropa, zahodna in severna Azija, do črte Odre in Irtisa na Kavkazu.

Status: stabilen

Hunting seasons

Comments are closed.