Youth work

Zavedamo se, da so mladi prihodnost naše družbe, zato smo prepričani, da je delu z mladimi treba nameniti veliko pozornosti. Lovci mlade obiskujemo v šolah in vrtcih, kjer jih seznanjamo z lovstvom in njegovo naravovarstveno vlogo, organiziramo lovske tabore, razpisujemo literarne razpise, sodelujemo pri izvedbi šolskih lovskih krožkov, izdajamo plakate in različne publikacije ter pripravljamo druge projekte za mlade.

Družabne igre za vse starosti

Na Lovski zvezi Slovenije so na voljo tri družabne igre za vse starosti: Črni Peter, Spomin in Ravnovesje v naravi. Naročila sprejemamo po e-pošti: lzs@lovska-zveza.si ali na številki (01) 241 09 10.

Foto: Gregor Bolčina

Karte Črni Peter

Karte Črni Peter so enostavne in majhne, zato se izkažejo tako v lovski sobi kot lovskem bivaku. Čeprav so videti povsem enostavne, vsebujejo številne poučne elemente. Podobe so naslikane umetelno in spodbujajo razmišljanje o vrstah živali, razlikovanju spola in njihovi prehrani. Cena kart Črni Peter: 2 evra.

Karte Črni Peter. Foto: Gregor Bolčina

Spomin

Najmlajši otroci imajo radi igre s podobami. Ta igra z izjemnimi podobami odpira večplastnost igre. Same ploščice so nekoliko manjše od kart, kvadratne oblike, in tako na mizi zavzamejo nekaj manj prostora. Med igranjem se lahko mimogrede pogovorimo o vrsti živali in njenem prehranjevanju ter življenjskem okolju. Zelo primerna je za medgeneracijsko povezovanje. Med igranjem utrjujemo spomin, kar je dobrodošlo za najmlajše in starejše. Cena igre Spomin: 2 evra.

Igra Spomin. Foto: Gregor Bolčina

Ravnovesje v naravi

Igra Ravnovesje v naravi sledi trendom razvoja namiznih iger. Primerna za starost od 6 do 99 let. Nivo igranja je mogoče spremeniti: najmlajši igrajo osnovni nivo, starejši pa si lahko določene pogoje zelo spremenijo in naredijo igro miselno ter taktično bistveno zahtevnejšo. Tako igra ponuja lahkotno preživljanje večera ali pa večji izziv za deževne dni. V naravi so rastline in živali med seboj zelo povezane. Rastline omogočajo hrano rastlinojedom, živali pa rastlinam omogočajo prenos semen na dolge razdalje. Tu so še plenilci, ki lahko plenijo druge živali. Na vse pa delujejo vplivi nežive narave (temperatura, padavine …) in človekovi vplivi.

Igralci se lahko poučijo tudi o pomenu ohranjenosti narave, ker nekatere živali ne morejo preživeti v okolju, ki ga človek spreminja, saj se človeka bojijo. Druge živali se na človeka navadijo in prilagodijo. Pokazatelj ohranjene narave so ravno plenilci, ki so krona prehranskega spleta. V igri so to šakal, medved, ris in volk. Z znanjem o rastlinah in živalih, srečo pri kocki in pravilno izbiro poti mora igralec zbrati vse pogoje za obstoj svojega izbranega plenilca. Cena igre Ravnovesje v naravi: 30 evrov.

Igra ravnovesje v naravi. Foto: Gregor Bolčina

Izhodiščne teze dela z mladimi

Mladi in lovstvo 2013

Mladi in lovstvo 2015

Maja in Marko.PDF

LIFE Lynx: Ekologija in varstvena biologija risov, priročnik za učitelje

Comments are closed.