Kinološki filmi

Od mladiča do poslušnega lovskega psa, 2020

Film o vzgoji in šolanju v poslušnosti lovskih psov v okviru lovske kinologije

Naročnik: Komisija za lovsko kinologijo pri Lovski zvezi Slovenije.

Produkcija: Komisija za lovsko kinologijo pri ZLD Zasavje.

Krvna sled, 2019

Film o iskanju po krvni sledi in ravnanju lovca po strelu na divjad.

Naročnik: Komisija za lovsko kinologijo pri Lovski zvezi Slovenije.

Produkcija: Komisija za lovsko kinologijo pri ZLD Zasavje.

Šarivci prinašalci, 2018

Tudi v letu 2018 je Komisija za lovsko kinologijo pri Lovski zvezi Slovenije (LZS) objavila razpis za pripravo filma o lovskih psih, tokrat 8. skupine FCI, v kateri so šarivci in prinašalci (retrieverji). V slovenskem lovstvu so pogosti nemški prepeličarji, špringer in koker španjeli iz vrst šarivcev ter labradorci, zlati in gladkodlaki prinašalci iz vrst prinašalcev.

Uporabili smo licenco Creative Commons. ki označuje edini omejitvi, da se z delitvijo filma ni dovoljeno okoristiti, torej je obvezna nekomercialna raba, in da je vedno treba navajati avtorje, kar je zagotovljeno že v vsebini samega filma v odjavnih špicah. In seveda vsebine ni dovoljeno spreminjati.

Lovski psi ptičarji, 2017

V ZLD Ljubljana smo se že četrto leto lotili izdelave lovsko kinološkega filma, tokrat o psih VII FCI skupine, ptičarjih. Ubrali smo podobno pot kot pri prejšnjih filmih o drugih pasemskih skupinah, le da smo tokrat več časa posvetili vzgoji in šolanju psov, saj gre za pse, ki morajo na preizkušnjah pokazati široko znanje za vsestransko uporabnost v lovu.

Brez omembe naše najstarejše kinološke organizacije, Kluba ljubiteljev ptičarjev seveda ni šlo, saj že od leta 1921 skrbi za popularizacijo teh žlahtnih pasem.

Kot vsako leto doslej je tudi letošnji film narejen pod Creative common licenco, ki dovoljuje presnemavanje in distribucijo tega filma pod pogojem, da se ga ne spreminja, da se navede avtorje in da se z njim ne služi!

Zvonijo goniči in diši sled, 2016

Film o lovskih terierjih in jazbečarjih (Mali psi z velikim srcem), 2015

Komisija za lovsko kinologijo LZS je v sklopu razpisov posebnih nalog usposobljenih članic LZS izbrala ZLD Ljubljana za izvedbo snemanja filma o Slovenski lovski kinologiji v sodelovanju Produkcije F-Lov. Po lanskoletni izdaji splošnega filma o lovski kinologiji smo se na LZS odločili, da vsako leto posnamemo predstavitev in delo določene lovske pasme. Za leto 2015 je zato sledila predstavitev in delo psov III. in IV. FCI skupine, torej lovskih terierjev in jazbečarjev. V veliko pomoč nam je bil poleg posameznih vodnikov navedenih pasem tudi Klub ljubiteljev psov jamarjev Slovenije s predsednico vzrejne komisije Damjano Švegelj Žnidaršič.

Izdelek je zaščiten z licenco Creative Common 2.5, ki vsem omogoča, da si izdelajo kopije in jih delijo dalje, če le ne služijo s tem in vsebine ne spreminjajo, ter seveda navajajo avtorje filma. To kopiranje in deljenje je torej zaželeno.

Film o slovenski lovski kinologiji, 2014

Film o slovenski lovski kinologiji predstavlja zgodovino lovske kinologije, njen razvoj in najnovejša dognanja na področju dela z lovskimi psi. V filmu lahko vidimo različne načine šolanja in tekmovanja po vsej Sloveniji, svoje znanje pa z gledalci delijo številni kinologi z bogatimi izkušnjami s posameznih področij. Film predstavlja tudi posebnosti posameznih pasemskih skupin lovskih psov ter osnove vzgoje in šolanja pasjih mladičev, od pasje male šole do obnašanja psa v urbanem okolju in vaj poslušnosti.

Film o slovenski lovski kinologiji ni namenjen le lovcem, temveč tudi širši javnosti. Sodobne osnove vzreje, nege, vzgoje in šolanja psov so namreč enake ne glede na razloge, zakaj se ljudje odločamo za nakup ali posvojitev štirinožnega prijatelja.

Film o slovenski lovski kinologiji je posnela Produkcija FLOV v sodelovanju s Komisijo za lovsko kinologijo LZS in ZLD Ljubljana.

Comments are closed.