Kinološki filmi

Od mladiča do poslušnega lovskega psa (2020)

Film o vzgoji in šolanju v poslušnosti lovskih psov v okviru lovske kinologije

Naročnik: Komisija za lovsko kinologijo pri Lovski zvezi Slovenije.

Produkcija: Komisija za lovsko kinologijo pri ZLD Zasavje.

Krvna sled (2019)

Film o iskanju po krvni sledi in ravnanju lovca po strelu na divjad.

Naročnik: Komisija za lovsko kinologijo pri Lovski zvezi Slovenije.

Produkcija: Komisija za lovsko kinologijo pri ZLD Zasavje.

Šarivci prinašalci (2018)

Tudi v letu 2018 je Komisija za lovsko kinologijo pri Lovski zvezi Slovenije (LZS) objavila razpis za pripravo filma o lovskih psih (tokrat 8. skupine FCI, v kateri so šarivci in prinašalci (retrieverji)). V slovenskem lovstvu so pogosti nemški prepeličarji, špringer in koker španjeli iz vrst šarivcev ter labradorci, zlati in gladkodlaki prinašalci iz vrst prinašalcev.

V filmu smo prikazali stas in gibanje predstavnikov teh pasem, njihovo delo in kratko zgodovino pasem. Delo psov smo posneli večinoma na raznih preizkušnjah, delno tudi na lovih,  kakšen kader pa je bilo treba tudi zaigrati. Večinoma je igranje psom šlo kar dobro od tačk. Kot vsa leta doslej pri filmih o preostalih pasemskih skupinah smo tudi letos upoštevali ustaljen koncept vsebin, ki jih je treba predstaviti morebitnim novim vodnikom lovcem in bolj laičnim ljubiteljem lovskih psov.

Za snemanje filmov v resoluciji FullHD smo uporabili naprednejšo tehnologijo 4K-ločljivosti, ki je po obdelavi omogočila kakovostno sliko, čeprav tudi dolgotrajnejšo obdelavo na zmogljivejšem računalniku. Podobni projekti po navadi pristanejo v zbirkah na policah, zato smo se ustvarjalci skupaj s komisijo že povsem na začetku tovrstnih projektov odločili, da bomo te filme snemali in reproducirali pod posebno licenco avtorskih pravic, ki omogoča neovirano kopiranje in deljenje filma z drugimi zainteresiranimi gledalci. Uporabili smo licenco Creative Commons, katere oznaka je vidna v spodnjem desnem kotu. Oznaka označuje edini omejitvi, da se z delitvijo filma ni dovoljeno okoristiti, torej je obvezna nekomercialna raba, in da je vedno treba navajati avtorje, kar je zagotovljeno že v vsebini samega filma v odjavnih špicah. In seveda vsebine ni dovoljeno spreminjati.

Ker je datoteka s filmom za nekatere starejše predvajalnike prevelika, je priporočljivo, da datoteke z DVD-ja presnamete na USB-ključek in si ga ogledate na televizijskem ekranu prek USB-vhoda. To velja tudi za druge filme te serije iz prejšnjih let, ne samo za letošnjega. Za dodatno širjenje filma med zainteresiranimi je poskrbljeno tudi z namestitvijo na kanal YouTube FLOV TV in podajanjem povezav na spletnih in Facebook straneh LZS ter na drugih lovskokinoloških straneh.

Ob zaključku serije filmov s predstavitvami pasemskih skupin lovskih psov se zahvaljujemo pobudnikom snemanja teh filmov iz vrst Komisije za lovsko kinologijo pri LZS, ki je vsa leta tudi sodelovala pri delu. V prvih letih snemanja je komisijo vodil lovski tovariš Janez Šumak, zadnji trije filmi pa so nastali na osnovi razpisov izpod rok lovskega tovariša Radoša Burnika. Rad bi se zahvalil tudi vsem, ki so v minulih petih letih potrpežljivo sodelovali pri snemanju kadrov na terenu na lovu, na sprehodih ali raznih kinoloških in lovskih preizkušnjah ter prireditvah. Brez vas vseh teh vsebin ne bi bilo mogoče ustvariti!

Marijan Likar

Lovski psi ptičarji (2017)

V ZLD Ljubljana smo se že četrto leto lotili izdelave lovsko kinološkega filma, tokrat o psih VII FCI skupine, ptičarjih. Ubrali smo podobno pot kot pri prejšnjih filmih o drugih pasemskih skupinah, le da smo tokrat več časa posvetili vzgoji in šolanju psov, saj gre za pse, ki morajo na preizkušnjah pokazati široko znanje za vsestransko uporabnost v lovu.

Vzgoja pa se ne začne šele v določeni starosti, temveč takoj ko psa pripeljemo domov, oziroma že v leglu pri vzreditelju. Zato sta v filmu tudi pogovora z enim od mlajših vzrediteljev pri nas in s kinološko sodnico in vzrediteljico, ki sta pojasnila potrebna ravnanja z mladimi psi. Seveda smo na podoben način kot v prejšnjih filmih predstavili tudi najštevilčnejše pasme te skupine v rokah Slovenskih lovcev, tako da bo tudi iz estetskega vidika morebitnim bodočim vodnikom lovcem lažje pri odločanju o nabavi štirinožnega lovskega pomočnika in prijatelja. Gledalce smo seznanili tudi s potrebnimi preizkušnjami, ki jih bodo morali vodniki s psi teh pasem opraviti. Seveda pa v enem filmu ni možno zajeti vsega tega v detajlih, zato se bodo morebitni bodoči vodniki posluževali tudi ustrezne literature in pomoči kinoloških strokovnjakov.

Brez omembe naše najstarejše kinološke organizacije, Kluba ljubiteljev ptičarjev seveda ni šlo, saj že od leta 1921 skrbe za popularizacijo teh žlahtnih pasem. Snemanje je potekalo kot običajno pretekla leta. Prilagajali smo se vremenu in koledarju dogodkov, občasno, po pravici rečeno zelo redko, pa tudi kakšni pasji muhavosti. Brez pomoči prijateljev vodnikov psov je tak projekt težko izvesti, zato jim je potrebno priznati velik delež zaslug, da je film dočakal luč sveta in se predpremierno predstavil pred izbranim občinstvom v lovskem domu LD Ig, za kar jim gre tu zahvala. Pozitivni odzivi občinstva, med njimi tudi predstavnikov naročnikov so uspeh projekta potrdili.

Kot vsako leto doslej je tudi letošnji film narejen pod Creative common licenco, ki dovoljuje presnemavanje in distribucijo tega filma pod pogojem, da se ga ne spreminja, da se navede avtorje in da se z njim ne služi! Tudi vsem LKD-jem bo komisija za lovsko kinologijo posredovala izvod filma in pričakovati je, da bodo ti omogočili svojim članom priti do svojih izvodov. Namen teh filmov je, da dosežejo čim širši krog gledalcev in tako propagirajo tako lovsko kinologijo kot našo lovsko zvezo samo.

Marijan Likar

Zvonijo goniči in diši sled (2016)

Mali psi z velikim srcem (film o lovskih terierjih in jazbečarjih, 2015)

Komisija za lovsko kinologijo LZS je v sklopu razpisov posebnih nalog usposobljenih članic LZS izbrala ZLD Ljubljano za izvedbo snemanja filma o Slovenski lovski kinologiji v sodelovanju Produkcije F-Lov, ki jo vodi Marijan Likar. Po lanskoletni izdaji splošnega filma o lovski kinologiji smo se na LZS odločili, da vsako leto posnamemo predstavitev in delo določene lovske pasme. Za leto 2015 je zato sledila predstavitev in delo psov III. in IV. FCI skupine, torej lovskih terierjev in jazbečarjev. V veliko pomoč nam je bil poleg posameznih vodnikov navedenih pasem tudi Klub ljubiteljev psov jamarjev Slovenije s predsednico vzrejne komisije Damjano Švegelj Žnidaršič.

DVD ploščki filma so razdeljeni Zvezam lovskih družin, Lovsko kinološkim društvom, LZS, KZS, »linki« filma pa bodo objavljeni tudi na spletni strani LZS in KZS.

Izdelek je zaščiten z licenco Creative Common 2.5, ki vsem omogoča, da si izdelajo kopije in jih delijo dalje, če le ne služijo s tem in vsebine ne spreminjajo, ter seveda navajajo avtorje filma. To kopiranje in deljenje je torej zaželeno.

Film o slovenski lovski kinologiji (2014)

Film o slovenski lovski kinologiji predstavlja zgodovino lovske kinologije, njen razvoj in najnovejša dognanja na področju dela z lovskimi psi. V filmu lahko vidimo različne načine šolanja in tekmovanja po vsej Sloveniji, svoje znanje pa z gledalci delijo številni kinologi z bogatimi izkušnjami s posameznih področij. Film predstavlja tudi posebnosti posameznih pasemskih skupin lovskih psov ter osnove vzgoje in šolanja pasjih mladičev, od pasje male šole do obnašanja psa v urbanem okolju in vaj poslušnosti.

Film o slovenski lovski kinologiji ni namenjen le lovcem, temveč tudi širši javnosti. Sodobne osnove vzreje, nege, vzgoje in šolanja psov so namreč enake ne glede na razloge, zakaj se ljudje odločamo za nakup ali posvojitev štirinožnega prijatelja.

Film o slovenski lovski kinologiji je posnela Produkcija FLOV v sodelovanju s Komisijo za lovsko kinologijo LZS in ZLD Ljubljana.