Kuna belica

Martes foina

Opis

Kuna belica je predstavnica družine kun, ki spadajo med zveri. Kuna belica ima sorazmerno kratek trup. Noge so dolge, klinasta glava pa je dokaj široka. Njeno telo je dolgo od 41 do 56 cm, rep od 20 do 30 cm. Povprečna telesna teža je od 1,7do 2 kg. Pri belicah je smrček rdečkasto svetlejše barve (nikoli ni temno rjav ali črn, kot pri zlatici). Blazinice stopal niso nikoli poraščene z dlačicami, tudi pozimi so gole. Osnovna barva kožuha je rjava, ki prehaja v temnejšo barvo na repu in nogah. Podlanka je sivkasta in se odraža skozi nadlanko. Pri belicah je lisa pod grlom belkasta, včasih prekinjena z madeži rjave barve, in vedno vitičasto razcepljena na obe sprednji nogi, tvori dva kraka.

Življenje

Belice so pretežno nočne živali, vendar so velikokrat aktivne tudi podnevi. Belice lovijo plen pretežno na tleh, čeprav znajo tudi dobro plezati. Poleti se selijo na dolge razdalje. V nekem območju se ustalijo le, kadar vzrejajo mladiče in če tam najdejo dovolj hrane. Belice se hranijo z voluharicami, mišmi in podganami, lovijo tudi žabe, kuščarje, žuželke. Plenijo tudi golobe, piščance, mlade kunce, manjši je delež izrazito gozdnih živali. Pri belici je delež rastlinske hrane precej večji kot pri zlatici Parjenje večinoma poteka julija in avgusta. Podaljšana brejost z vključenim obdobjem odložene implantacije traja 8 do 9 mesecev. Belice se lahko izjemoma parijo šele januarja in februarja, a se v takem primeru zarodki razvijajo neprekinjeno, zato je obdobje brejosti v tem primeru znatno krajše. Mladiči se skotijo aprila in maja. V dobro skritem gnezdu belica povrže 3 do 5 slepih mladičev. Mladiči so spolno zreli v drugem letu. V naravi je življenjska doba belice kratka, izjemoma lahko živijo 8 do 10 let (v ujetništvu 14 let).

Življenjski prostor

Življenjski areal kune belice se razteza v južni in srednji Evropi in Aziji, od koder se nadalje razteza od Himalaje do Kitajske. Ustrezajo ji gozdni robovi, gozdiči in goščavja v rastlinskem in močvirnem svetu. Kuna belica najpogosteje živi v neposredni bližini človeških bivališč. Pogosto je obiskovalka ali prebivalka na podstrehah in kmetijskih poslopjih. Najdemo jo lahko tudi v opuščenih rovih drugih živali, duplinah, skalnih razpokah … Kuna belica živi v vseh vrstah gozdov, v gorah pa do drevesne meje.

Razširjenost v Sloveniji

V Sloveniji je belica razmeroma pogosta v zahodnih delih Notranjske in v Slovenskem Primorju. Glede skrivališč je prilagodljiva. Poišče si ga v opuščenih kmečkih poslopjih, lopah na robu gozdičev, hlevih, na podih, podstrešjih, pod kupi vejevja, pod nakopičenimi hlodi ipd. Ker se zadržuje v človekovi bližini, je ne najdemo le v zaselkih blizu gozdov, pač pa se pogosto približa tudi večjim naseljenim krajem. Nič posebnega ni, če jo opazimo celo v mestnem parku, predvsem pa se pojavlja v tistih delih mesta, v katerih so starejše stavbe in parki, ki se navezujejo na gozd.

Razširjenost

Kuna belica živi v srednji in južni Evropi, Mali in Srednji Aziji. Pri nas je splošno razširjena.

Status: stabilen

Lovne dobe

Comments are closed.