Mladi štajerski lovci prisegli zvestobo zeleni bratovščini

Na Zgornji Polskavi so slovesno podelili spričevala 49 mladim štajerskim lovcem. Ena najboljših generacij zadnjega obdobja je rezultat dobrega dela mentorjev v matičnih lovskih družinah in močne ekipe predavateljskega aktiva Lovske zveze Maribor.

Foto: arhiv LZ Maribor

Ob koncu izobraževanja lovskih pripravnikov generacije 2023/2024 v Lovski zvezi (LZS) Maribor je bila na Zgornji Polskavi slovesna podelitev spričeval s prisego in podpisom etičnega kodeksa. Vse udeležence je pozdravil in nagovoril predsednik LZ Maribor in podpredsednik Lovske zveze Slovenije Marjan Gselman. Mladim lovkam in lovcem je zaželel srečo na njihovih lovskih poteh in jim ‘položil na srce’, da naj v lovišču vselej ravnajo lovsko etično, do divjadi pravično, in da “naj se kot lovci in lovke vedno odločajo za življenje, torej v korist divjadi”.

O poteku izobraževanja je spregovoril predsednik komisije za izobraževanje LZ Maribor Ivan Žižek. Povedal je, da je od 50 prijavljenih izobraževanje z lovskim izpitom zaključilo 49 kandidatov. Njihova povprečna starost je 30 let, ker je za pomlajevanje lovske organizacije obetavno. Med mladimi lovci je kar pet predstavnic nežnega spola in kar tri med njimi so dosegle najboljši učni uspeh. Najboljša v letošnji generaciji je bila Nika Flakus iz LD Puščava s povprečno oceno 4,92. Druga je bila Ana Lorenci iz LD Radlje, ki je dosegla povprečje 4,87 in tretja Melisa Zadravec iz LD Sv. Ana v Slovenskih goricah z enakim povprečjem.

Pet mladih lovk v družbi predsednika LZ Maribor. Foto: arhiv LZ Maribor

Povprečna ocena celotne generacije je znašala 3,81, kar jo uvršča med najboljše v zadnjem obdobju. K izjemno dobrim rezultatom in znanju so po Žižkovi oceni poleg dobrega dela mentorjev med praktičnim delom lovskega izpita v lovskih družinah veliko prispevali tudi strokovno podkovani predavatelji. LZ Maribor ima najmočnejši predavateljski aktiv v Sloveniji, ki šteje kar 21 predavateljev različnih strok.

Svečano kolektivno zaprisego, s katero se je 49 mladih lovcev zavezalo k spoštovanju določil etičnega kodeksa, trajnostne rabe naravnih virov, spoštovanja in krepitve lovskega tovarištva ter ugleda lovske organizacije, je prebrala Ana Lorenci iz LD Radlje. Najboljšim trem  mladim lovkam  je predsednik LZ Maribor Marjan Gselman podelil knjižna darila, vsem petim pa simbolične šopke rož in jim izrekel iskreno dobrodošlico v zeleni bratovščini. Po podpisu zaprisege, ki  so se ga skupaj z mladimi lovci udeležili tudi starešine njihovih lovskih družin so slovesnost z mogočnim zvenom sklenili Rogisti Lovske zveze Maribor.

Za mlade lovce praznični dogodek so zaokrožili s sproščenim družabnim srečanjem. Slovesnost na Polskavi, za katero imata največ organizacijskih zaslug razrednika generacije Ana Lorenci in Miha Repnik ter strokovni tajnik LZ Maribor Božidar Kunej, je lahko v vseh pogledih  primer zgledne promocije lovstva.

Dr. Marjan Toš

Shrani permalink.

Comments are closed.