70. tradicionalni lov »Frata«

Mnogo je že bilo napisanega o tem našem dolenjskem tradicionalnem lovu »Frata«, ki ga vsako leto organizira ZLD Novo mesto v sodelovanju z lovskimi družinami naše zveze.

Zbor lovcev na Frati 2022. Foto: arhiv ZLD Novo mesto

Da se je po drugi svetovni vojni kalilo naše tovarištvo in širilo lovsko znanje med našimi, pa tudi vabljenimi lovci, je bilo objavljeno v številnih člankih v reviji Lovec in raznem časopisju, pa tudi na RTV, je marsikomu, vsaj starejšim lovcem, znano. Več pa je napisanega v spominski brošuri »Frata kliče in nas vabi« avtorja Staneta Gabrijela, ki smo jo izdali ob slovesnosti praznovanja 60. letnice tega lova.

Častitljivo obletnico, 70 let Frate, bi morali praznovati že v letu 2020, pa smo žal tedaj prvič v vseh teh letih, lov odpovedali zaradi epidemije covid-19.

Obletnico lova so s svojo prisotnostjo počastili vabljeni gosti, predsednik državnega zbora Alojz Kovšca, predsednik Lovske zveze Slovenije mag. Lado Bradač, predsednik Kluba prijateljev lova Celovec Johan Kaiser z delegacijo, občinski svetnik občine Žužemberk in hkrati predsednik borčevske organizacije Darko Pucelj, direktor podjetja REM d.o.o. Trebnje Igor Kastelic, odlikovani in zaslužni člani naše lovske organizacije, kakor tudi delegacije Lovskih družin naše in sosednjih zvez, ter drugi gostje iz Slovenije in tujine.

Kot se za takšno slovesnost in častitljivo obletnico spodobi, so nas na začetku s svojim nastopom počastili Rogisti Lovske družine Trdinov vrh pod vodstvom Zvonka Jakliča. Predsednik ZLD Novo mesto Franc Jarc je vse prisotne toplo pozdravil, še posebej državne in lovske funkcionarje ter poudaril pomen našega druženja ob praznovanju tako visoke obletnice tradicionalnega lova »Frata 2022«. Skupaj s predsednikom LZS in predsednikom državnega zbora je podelil odlikovanja zaslužnim lovcem in sicer:

Znak za lovske zasluge je prejel Bojan Maglica LD Šentjanž, zlati znak za lovske zasluge je prejel Božidar Jerčič LD Velika Loka, red za lovske zasluge III. stopnje sta prejela Peter Lavrič LD Novo mesto in Marjan Kumelj LD Plešivica Žužemberk. Najvišje odlikovanje LZS, red za lovske zasluge I. stopnje, sta prejela nadvse zaslužna člana lovske organizacije Jože Primc LD Plešivica Žužemberk in mag. Štefan Vesel LD Osilnica.

Vsem, ki so s prispevki pomagali pri obnovi spomenika na Frati, smo podelili pisna priznanja in zahvale. Donatorji so bili Občina Trebnje, Občina Žužemberk, Občina Straža, Območno združenje slovenskih častnikov Novo mesto, Občinsko združenje za vrednote NOB Novo mesto, Občinsko združenje za vrednote NOB Žužemberk, podjetje REM d.o.o. Trebnje. Posebna zahvala pa gre mojstru kamnoseku, ki je zahtevno obnovo vrhunsko opravil, Janezu Jeniču članu LD Škocjan. Vsem še enkrat iskrena hvala v imenu ZLD Novo mesto in v imenu junakov, ki so dali svoja življenja za svobodo in sedaj počivajo v senci svobodnih gozdov pri spomeniku na Frati.

Prenovljeni spomenik so s prerezom traku trobojnice odkrili Alojz Kovšca, Darko Pucelj in Franc Jarc.

Pri spomeniku je delegacija, v sestavi Branko Bec LD Padež, Ernest Mežan in Božidar Jerčič oba LD Velika loka, položila venec in prižgala spominski ogenj.

Lova se je kljub slabemu vremenu udeležilo preko 100 gostov. Zbranim lovcem je dal navodila za lov vodja lova, predsednik ZLD Novo mesto Franc Jarc. Pomočniki, starešine LD Novo mesto Iztok Rožič, LD Dobrnič Igor Kastelic, LD Plešivica Aleksander Jordan in LD Mirna Peč Karol Zagorc oziroma njegov pooblaščenec Janez Rajar so poskrbeli, da so razvodniki, člani njihovih lovskih družin, lovske goste popeljali na stojišča.

Lov je bil vzoren, odlično organiziran, saj je to vsakoletna zadolžitev dolgoletnega tajnika ZLD Novo mesto, Staneta Gabrijela, ki je ob tej obletnici že 37-tič organiziral to tradicionalno lovsko prireditev. Izkazali so se gonjači, ki so kljub dežju, odlično opravili svoje delo. Psi goniči in lovski rogovi so lov očarali z melodijo, ki jo razumemo le lovci, in ki mnogim v pričakovanju naleta divjadi požene hitreje kri v žilah.

V pogonu so lovci videli več divjadi, od srnjadi, jelenjadi, jazbecev, manjšega tropa volkov, več medvedov in divjih prašičev. Diana je bila naklonjena le dvema lovcema, druge pa je pustila v pričakovanju za naslednjič. To je od nekdaj bil čar lova, pričakovanje, včasih slišanje, redkeje videnje in še redkeje uplenitev po vseh ocenah, ki jih moramo lovci upoštevati. Žal pa nam danes država in predvsem politika, vse bolj vsiljuje vlogo eksekutorjev in izvajalcev načrtov, na katere imamo bore malo vpliva pri nastajanju.

Po končanem lovu in vsemi lovskimi običaji ob zaključku in pozdravu lovini je vodja lova Franc Jarc, podelil vejici plena in izrekel lovski blagor upleniteljema divjih prašičev, Dušanu Iskri LD Plešivica in Urošu Koželju LD Orehovica.

Nasvidenje na naslednji, 71. Frati.

Stane Gabrijel