Trinajsti lovski tabor ZLD Prekmurje

Po dveh letih premora se je pri Zvezi lovskih družin (ZLD) Prekmurje ponovno odvijal lovski tabor za osnovnošolsko mladino, tokrat že 13. po vrsti. Potekal  je od 19. do 21. avgusta pri lovskem domu in v lovišču Prosenjakovci.

Foto: arhiv ZLD Prekmurje

Vodja tabora je bil Ludvik Rituper, podpredsednik ZLD Prekmurje in predsednik LD Prosenjakovci. Mentorji so bili Štefan Nemec, Jožefa Sakovič in Jože Slaviček. Tabora se je udeležilo 15 otrok, 12 fantov in 3 dekleta.

Cilj tabora je bil, da se mladina in tudi širša javnost seznani z dejavnostmi lovcev pri ohranjanju narave, varstva divjadi in ostalimi dejavnostmi: lovska kultura, kinologija, lovska kulinarika, itd.

Prvi dan, v petek, so se po uvodni predstavitvi vsebin seznanili z lovskim rogom. O zgodovini lova in uporabi jih je s praktičnim prikazom navdušil profesor Stanko Peterka. Po kosilu jim je bilo s strani Jožefa Seršena in Slavka Gomboca poudarjeno varno uporabljanje lovskega orožja. Po večerji so se taborniki pod vodstvom vodnikov, lovcev LD Prosenjakovci odpravili na opazovanje divjadi v lovišče.  Izhode v lovišče so ponovili vsako jutro in vsak večer.

Naslednji dan, po zajtrku,  so se taborniki srečali z lovskimi psi. Kinolog Sašo Ferenčič jim je predstavil predvsem uporabo lovskih psov in njihov pomen pri lovu. Popoldan, po kosilu, je sledilo predavanje Branka Vajndorferja o mali divjadi. Nadaljevali so s spoznavanjem sokolarstva pod vodstvom Dragana Zemljiča.

Foto: arhiv ZLD Prekmurje

Tretji dan, v nedeljo, je po zajtrku sledilo pospravljanje tabora in še zadnje predavanje, tokrat o veliki divjadi. Predaval jim je mentor Jože Slaviček.

Vtise opazovanja divjadi so upodobili v obliki slikarskih in risarskih del ter izdelavi ponazoritve narave, predvsem iz maha in raznih vej. Sledila je priprava lovskega bograča ob pomoči Silva Bediča, kuharja DOŠ Prosenjakovci, ki je poskrbela za prehrano otrok v taboru.

Ob zaključku tabora so zapeli lovski rogovi KUD Prekmurski rogisti, slišala se je lovska pesem pevcev lovskega pevskega zbora. Pozdravil jih je tudi Alojz Glavač, župan Občine Moravske toplice in  dr. Arpad Köveš, predsednik ZLD Prekmurje. Zaključka so se udeležili tudi člani upravnega odbora, starši otrok in ostali povabljeni.

Udeleženci so dobili majice z našitim znakom LZS in potrdila o udeležbi na taboru. Posladkali  so se s torto podjetja Mlinopek d. d. iz Murske Sobote.

V času tabora so jih obiskali tudi predstavniki medijev, ki so podali informacije o lovskem taboru širši publiki.

Cvetka Lopert, tajništvo ZLD Prekmurje