MKGP: obvestilo upravljavcem lovišč in lovišč s posebnim namenom

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) poziva upravljavce lovišč in lovišč s posebnim namenom, da v letu 2022 nadaljujejo z intenzivnim odvzemom vseh vrst divjadi.

Foto: Pixabay

Lovska zveza Slovenije v celoti objavlja poziv MKGP, vendar ob tem ponovno opozarja, da je resorno ministrstvo v celoti spregledalo pomen in vlogo divjadi kot blagovnih rezerv, ki bi jih morala država v čim večji meri zagotavljati za primer izrednih razmer ali krize. Vlado RS bomo zato pozvali k ponovnemu razmisleku, saj je zaloga mesa v naravi bistveno bolj pomembna, kot v hladilnicah blagovnih rezerv. Obstoječi poziv je zato po našem mnenju nesmiseln, na kar smo MKGP že opozorili, zato jih tudi javno pozivamo k ustreznemu vrednotenju vloge in pomena divjadi v naravnem okolju.  Stališče Lovske zveze Slovenije je jasno: lovci ne nameravamo odstreliti vse divjadi in smo kategorično proti takemu dejanju.

“V lanskem letu je bilo po zaslugi veliko vloženega napora lovcev v Sloveniji odvzeto rekordno število divjih prašičev in navadnih jelenov. Navedeno je pripomoglo k učinkovitejšemu upravljanju s populacijo obeh vrst divjadi, ki v Sloveniji povzročata več kot 90 % vseh škod od divjadi.

Zaradi vojne v Ukrajini in s tem povezanimi izzivi glede prehranske varnosti, je v letu 2022 zelo pomembno, da se nadaljuje z intenzivnim odvzemom vseh vrst divjadi, saj bi z nadaljnjim uspešnim izvajanjem odstrela vseh vrst divjadi lahko pripomogli k zmanjšanju škod od divjadi na kmetijskih kulturah. S tem bi pomembno prispevali k višji pridelavi in čim večji samooskrbi s hrano v Sloveniji.

Na podlagi navedenega Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano poziva vse upravljavce lovišč in lovišč s posebnim namenom, da izvedejo čim večji odvzem divjadi, ki na kmetijskih kulturah povzroča škodo oziroma da intenzivirajo odvzem divjadi na območjih, kjer se pojavljajo škode na kmetijskih kulturah. Prav tako Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano poziva k uporabi tudi vseh drugih preventivnih ukrepov za preprečevanje škod od divjadi. Z zmanjšanjem škod od divjadi se bo povečala samooskrba Slovenije s hrano in s tem tudi zmanjšala odvisnost Slovenije od uvoza hrane iz drugih držav.”

Shrani permalink.

Comments are closed.