Upravni odbor Lovske zveze Maribor o aktualnih temah

Na zadnji seji Upravnega odbora Lovske zveze (LZ) Maribor so namenili posebno skrb razpravi o poteku izobraževanja lovskih pripravnikov in strokovnem izobraževanju v lovstvu nasploh.

Marjan Gselman, predsednik LZ Maribor (levo) in podpredsednik LZ Maribor Borut Mithans, ki mu je v imenu štajerskih lovcev čestital ob osebnem jubileju. Foto: Božidar Kunej, arhiv LZ Maribor

Vnovič so poudarili, da brez znanja v lovstvu že dolgo ne gre več, in da je treba tudi v okviru pomlajevanja članstva v prvi vrsti skrbeti za kakovostne kadre, ki bodo lahko s strokovnim znanjem uresničevali vse bolj zahtevno poslanstvo varstva narave in divjadi.

Govorili so še o pripravah na letošnji Praznik slovenske lovske kulture, ki bo 3. septembra na Pragerskem. Tam bo tudi že 48. Srečanje slovenskih lovskih pevskih zborov in rogistov. Prisluhnili so poročilom članov Upravnega odbora iz letnih zborov lovskih družin. Če je le mogoče, se namreč predstavniki LZ Maribor udeležujejo vseh letnih občnih zborov lovskih družin in lovcem neposredno posredujejo vse aktualne informacije. Hkrati pa dobijo veliko povratnih informacij o težavah na terenu, s katerimi se soočajo lovci.

Še vedno so v ospredju težave zaradi posegov v okolje (spomladansko požiganje, sekanje remiz, mejic, grmišč …), zaradi katerih se iz leta v leto slabšajo naravni pogoji in razmere za divjad. Najbolj kritične so razmere za malo, poljsko divjad, v nekaterih predelih Pohorja in Kozjaka pa se nadaljuje vznemirjanje divjadi zaradi divjih voženj z motornimi vozili in gorskimi kolesi po gozdovih izven za to določenih prog. Posebno poglavje je ograjevanje površin, ki je najbolj v razmahu na območju Slovenskih goric.

Mariborska lovska zveza je največja območna lovska organizacija v Sloveniji, saj povezuje in združuje 45 lovskih družin z okoli 2100 člani. Že tretji mandat jo kot predsednik vodi Marjan Gselman, sicer član Lovske družine Pobrežje – Miklavž, lovec in kinolog, ki je aktiven tudi v Upravnem odboru Lovske zveze Slovenije in njegovih organih. Dolga leta je kot starešina uspešno vodil LD Pobrežje – Miklavž in je tudi predsednik slovenskogoriškega območnega združenja upravljalcev lovišč (SOZUL). Lovcem predava o varnem ravnanju z orožjem in je tudi strelski sodnik. Ob njegovi 60-letnici, ki jo je praznoval pred kratkim, so mu člani Upravnega odbora izročili spominsko sliko in se mu zahvalili za predano delo v lovski organizaciji in za uspešno vodenje LZ Maribor.

Marjan Toš