Zaprisega mladih lovcev ZLD Ljubljana

Slovesna podelitev spričeval in podpis zaprisege novih lovk in lovcev generacije 2023-2024 ZLD Ljubljana je potekala 18 maja v lepem sončnem vremenu pri lovskem domu na Rakitni. 

Foto: Henrik Hoffman

Kulturni program je vodila dolgoletna lovka Vanja Papež iz LD Grosuplje. Prireditev se je začela z nagovorom gostitelja prireditve starešine LD Rakitna Marjana Šivica in nadaljevala s kulturnim programom: nastopom Kulturnega društva Simon Jenko – Lovski pevski zbor Medvode in Kulturnega društva Domžalski rogisti.

V nadaljevanju je predsednik komisije za izobraževanje Alojz Albreht v vzpodbudnem nagovoru poudaril, da je za mladimi lovci uspešno prehojena pot izobraževanja, ki so jo začeli s praktičnim delom z mentorjem v lovski družini in ga nadaljevali s teoretičnim delom vse do zaključka lovskega izpita: “Vsi skupaj smo lahko ponosni, ker pripadamo slovenski lovski organizaciji, ki v svetu uživa velik ugled. Ta dan naj vas spominja na vse lepo, kar ste in bomo še doživljali v naravi in skrbi za divjad. Bodimo lovci s ponosom!” Zahvalil se je predavateljski ekipi, izpitni komisiji in tajniku ZLD Ljubljana Francu Kerinu, ki je tečajnike vodil na predavanjih in jih seznanjal s potekom izobraževanja.

Sledil je nagovor predsednika ZLD Ljubljana mag. Lada Bradača, ki je novim lovcem položil na srce, da naj bodo s svojim udejstvovanjem predvsem varuhi narave in divjadi: “Vodi naj vas ponos biti lovec in s svojim zgledom krepite zaupanje v lovstvo in etične vrednote.” Za popestritev svečanega dogodka pa je še posebno z velikim zanimanjem poskrbel aktualni državni prvak Nejc Kos iz LD Borovnica, ki je prikazal svoje mojstrovine v oponašanju jelenjega rukanja.

Pred podelitvijo lovskih spričeval je vodja izobraževanja Alojz Albreht udeležence seznanil s potekom izobraževanja. Povedal je, da je lovski izpit uspešno zaključilo 30 lovcev s povprečno oceno 3,72. Dva pripravnika bosta izpit opravljala v jesenskem roku, trije pripravniki pa imajo delno priznane izpite. Po zaključku podelitve spričeval in izkaznic so bile najboljšim udeležencem podeljene knjižne nagrade. Prejeli so jih Miha Moškon iz LD Mokrc za doseženo povprečno oceno 5, Petra Jelovšek iz LD Rovte (ocena 4,92), Milena Hoffman iz LD Dobrova (ocena 4,66) in Domen Baranja iz LD Ig (ocena 4,55).

Novim lovcem so bile izrečene čestitke in napotki za dobro delo in počutje na njihovi lovski poti – naj delajo dobro in za korist divjadi. Predstavnik razreda novih lovk in lovcev Marko Horvat je pred podpisom etičnega kodeksa prebral Zaprisego slovenskega lovca z izgovorjeno besedo prisegam!

Po podpisu zaprisege je podpredsednik ZLD Ljubljana Miran Zupančič kot vodja izvedel z udeleženci lovski ropot. Poudaril je, da je to posebnost slovenskih lovcev, ki naj se ohrani tudi v bodoče in naj bomo ponosni na ta običaj, ki nas zaznamuje kot edinstvene slovenske lovce. Po uradnem delu je sledilo prijetno druženje, ki so ga pripravili lovci LD Rakitna.

Milena Hoffman in Alojz Albreht, ZLD Ljubljana

Shrani permalink.

Comments are closed.