FOTO: Na Festivalu Dober dan so se otrokom predstavili tudi lovci

“Kako se imenuje samica jelena? Je belka bele barve? Kako ločimo domačo in divjo mačko? Kako še rečemo dlaki divjega prašiča?” so bila le nekatera izmed vprašanj, na katera so morali odgovoriti obiskovalci sobotnega Festivala Dober dan v Arboretumu, da so prislužili nagrado, igro Spomin ali karte Črnega Petra Lovske zveze Slovenije.

Foto: Laura Podobnik Zajamšek

In čeprav so se morda komu vprašanja zdela otročje lahka, je večina obiskovalcev festivala, ki se je ustavila pri stojnici Lovske zveze Slovenije, ugotavljala, da temu še zdaleč ni tako. Zato smo obiskovalcem priskočili na pomoč z odgovori, ki so jih lahko poiskali tudi v priročniku Divjad in lovstvo. Delili smo jim tudi male plakate parkljaste divjadi v Sloveniji, knjižice Stopinje in sledovi prostoživečih živali, knjižice Marko in Maja z lovcem na lovu, pa zgibanko o varovanju narave, urnike, glasilo Lovec, veseli so bili tudi pobarvank iz Lovca za mlade.

Ali ima medved rep je mlada obiskovalka festivala skupaj z mamico preverila kar na leseni skulpturi medveda in si prislužila nagrado. Pri predstavitvah za mlade so sodelovali tudi člani Lovske družine Mengeš in člani Lovske družine Kamnik, ki so na ogled pripeljali tudi lovske pse. Najmlajši so še posebej radi pobožali mehko zimsko dlako lisice in pihali v piščalke za klicanje divjadi.

Lesene skulpture kozoroga, medveda, divjega prašiča, sove, polha, jelena in zajca Gašperja Kranjca, ‘kiparja z motorno žago’, so bile deležne navdušenih ogledov in fotografiranja. Predvsem ženski del obiskovalcev pa je pritegnil čudovit nakit iz roževine ustvarjalca Štefana Gorenčiča. Predstavili smo se tudi z izborom strokovne literature iz Zlatorogove knjižnice. Po nastopih na glavnem odru so ob naši stojnici zapeli člani Lovskega pevskega zbora Medvode in zaigrali Domžalski rogisti, obiskal nas je tudi oponašalec jelenjega rukanja Simon Ferlinc.

Poleg Lovske zveze Slovenije so se predstavljale tudi Planinska zveza Slovenije, Gorska reševalna zveza Slovenije, Ribiška zveza Slovenije, Čebelarska zveza Slovenije, Gasilska zveza Slovenije, Slovenska vojska in slovenski reševalci. Na sedmih prizoriščih so nastopili godbe in pihalni orkestri, vokalne skupine in pevski zbori, tamburaši, orgličarji in harmonikarji. Zaplesale so folklorne skupine in plesne skupine, na oglede svojih predstav pa so vabile gledališke in lutkovne skupine. Dogodek skupaj z drugimi aktivnostmi Tedna ljubiteljske kulture je predstavljal poklon skoraj 110.000 ljubiteljskim kulturnim ustvarjalcem pri nas.

Organizatorji prireditve, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Občina Kamnik in Arboretum Volčji Potok, so ta dan namenili tudi vseslovenski humanitarni akciji zbiranja sredstev za pomoč otrokom z rakom, Junakom tretjega nadstropja.

Foto: Laura Podobnik Zajamšek
Shrani permalink.

Comments are closed.