Spričevala 30 mladim lovcem LZ Maribor

Lovska zveza Maribor je v soboto 4. junija izvedla svečano podelitev spričeval 30 mladim lovcem, ki so v prvem izpitnem roku uspešno opravili lovski izpit. Ob podelitvi spričeval so mlade lovke in lovci slavnostno zaprisegli in podpisali etični kodeks slovenskih lovcev.

Najboljši v generaciji 2022 Urška Repolusk /desno/ in Zoja Šprah /levo/ na sredini razrednik Dejan Rebernik. Foto: arhiv LZM

Vpisna knjiga opravljenih lovskih izpitov, ki jo vodimo na Lovski zvezi Maribor od leta 1955, je z zaključkom izobraževanja v tem letu dopolnjena z imeni 30 novih lovcev, od tega štirih lovk. Knjiga do zdaj šteje 4.977 zapisov o opravljenih lovskih izpitih na Lovski zvez Maribor, ki je usposobljena članica Lovske zveze Slovenije za opravljanje lovskih izpitov.

Po dveh letih omejitvenih ukrepov zaradi covid-19, ko je izobraževanje delno potekalo na daljavo, je bilo letošnje v celoti izvedeno v predavalnici. Teoretični del tečaja se je izvajal ob sobotah dopoldan med 12. februarjem in 7. majem. V skladu z novimi Navodili je pred državno izpitno komisijo zaključni pisni in ustni del lovskega izpita potekal 20. in  21. maja. Tega je uspešno opravilo 30 kandidatov – mladih lovcev. Ostali kandidati bodo zaključni del lovskega izpita opravljali v jesenskem roku.

Skupinska fotografija mladih lovcev/lovk z mentorji, starešinami in predavatelji LZM. Foto: arhiv LZM

Slavnostna podelitev lovskih spričeval s podpisom Zaprisege o spoštovanju Etičnega kodeksa slovenskih lovcev je bila 4. junija v Kulturnem domu Kulturno umetniškega društva Franc Ilec Loka-Rošnja.

Začetek prireditve so naznanili Rogisti Lovske zveze Maribor. V uvodu je vse prisotne pozdravil predsednik Lovske zveze Maribor Marjan Gselman. Vsem, ki so sodelovali pri izvedbi učnega programa, organizaciji tečaja in preverjanju znanja, se je iskreno zahvalil, novim lovcem pa čestital za opravljeni lovski izpit.

Vsebinski del podelitve je vodil predsednik Komisije za izobraževanje in vodja tečaja za pripravo na teoretični del lovskega izpita Ivan Žižek. Podal je poročilo o poteku izobraževalnega procesa. Povprečna starost pripravnikov je bila 33 let in povprečna ocena teoretičnega dela izobraževanja 3,72.  Od tega sta teoretično izobraževanje dve opravili z odličnim uspehom, trinajst s prav dobrim, petnajst z dobrim in eden z zadostnim uspehom.

Posebne knjižne nagrade za odličen uspeh sta prejeli Urška Repolusk iz LD Ruše in Zoja Šprah iz LD Starše. Razrednik generacije Dejan Rebernik iz LD Ruše se je v imenu mladih lovcev zahvalil za posredovano znanje in strpen odnos vsem predavateljem, vodji izobraževanja in vodstvu LZM.

Sledilo je podeljevanje lovskih spričeval, lovskih izkaznic in podpis zaprisege, s katero so se mladi lovci zaobljubili, da bodo spoštovali etični kodeks slovenskih lovcev. Za zaključek podelitve so ponovno zaigrali Rogisti LZM in s tem naznanili družabni del opravljenih lovskih izpitov.

Vsem še enkrat čestitamo in jim želimo dober pogled!

Božidar Kunej, Lovska zveza Maribor