Slikarsko kiparska razstava »Zeleni dom« na ogled v Zlatorogovi galeriji

V Zlatorogovi galeriji Lovske zveze Slovenije smo 23. novembra 2023 odprli slikarsko in kiparsko razstavo »Zeleni dom« avtorja Branka Žuniča. Ogledate si jo lahko do konca januarja 2024.

Avtor in likovna kritičarka ob skulpturi “Svet na križu”. Foto: Urša Kmetec

»Lovci smo ljubitelji narave, smo naravovarstveniki in tudi kulturniki, zato mi je v veliko veselje, da lahko gostimo razstavo našega lovskega tovariša,« je ob svečanem odprtju razstave zbrane nagovoril direktor Strokovne službe Lovske zveze Slovenije mag. Božo Zakrajšek.

Dobrodošlico v »Zelenem domu« je obiskovalcem zaželela likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn, ki je podrobno predstavila avtorja in njegova dela: »Če smo Branka Žuniča v preteklosti poznali le kot avtorja različnih skulpturalnih form, pa ga na razstavi spoznavamo tudi kot slikarja. Gre za izjemno čutečega in odgovornega človeka, ki prav skozi dialoge z naravo postaja nadvse kreativen. Narava je njegov neizčrpen vir navdiha.«

Branko Žunič ljubezen do oblikovanja lesa goji že od malih nog. Za svoje edinstvene stvaritve poleg lesa uporablja še železo in glino, poprime tudi za slikarski čopič. Vsak njegov izdelek je sporočilo o svetu, v katerem živimo in ga skušamo oblikovati po človeških merilih, ki pa niso vedno dobra za naravo.

Branku Žuniču je nedavna poškodba roke onemogočila kreiranje v lesu. »Klic po ustvarjanju pa je ostal, zato je vstopil v svet slikarska, med barve, linije, svetlobe, prostore, kompozicije. Motivika gozdov, izbrani krajinski izseki in živalski svet v njih, so postavili snov za njegovo ustvarjanje, likovno pripovedovanje in izpovedovanje,« je med drugim izpostavila Stibilj Šajn.

Žunič se je zahvalil Anamariji Stibilj Šajn za izčrpno predstavitev: »Samozavest, da se upam pojaviti tukaj in kje drugje, saj z delom še nisem zaključil, me ves čas žene naprej. Biti vedno radoveden, raziskovati, nikoli zaspati na lovorikah, to je bistvo,« je strnil misli Branko Žunič in se zahvalil tudi svoji družini in prijateljem, ki mu nastavijo ogledalo.

Zbrane so z venčkom ljudskih pesmi navdušili člani pevske skupine Zarja, ki že 25 let deluje v okviru Kulturnega društva Franceta Prešerna iz Račne pri Grosupljem.

Urša Kmetec

Shrani permalink.

Comments are closed.