Prvi lovski tabor LD Izola

V Lovski družini (LD) Izola smo dobili možnost, da mlade seznanimo z našim delom in vlogo lovca v družbi. Poklicali so nas iz izolske Osnovne šole Vojke Šmuc, kjer vsako leto s skupino otrok organizirajo tabor.

Foto: arhiv LD Izola

Tako smo se zbrali, skupina lovcev s skupino učiteljev in se pogovarjali o možnih aktivnostih. Seveda idejam ni bilo konca, ampak ker je tabor dvodnevni, smo se morali odločiti za manjši nabor. Ko smo uskladili vse podrobnosti, smo člani LD Izola postali počaščeni gostitelji našega 1. lovskega tabora. Na pomoč so nam priskočili tudi iz Lovske zveze Slovenije (LZS). Sestavili so paket za nas in nam ga hitro tudi dostavili. Založili so nas z veliko zanimivega informativnega materiala in družabnih igric za otroke, nad katerimi bi bil navdušen tudi marsikateri odrasel. 

Naš tabor se je začel 19. maja zjutraj s predstavitvijo o lovstvu. Predsednik LD in gospodar sta nagovorila otroke in jih seznanila z osnovami o lovstvu in lovcih.  Prisoten je bil tudi eden najstarejših lovcev, ki je razložil, kako so izgledali začetki modernega lova. Predvajali smo še predstavitveni film, ki je na ogled na strani LZS. Sledilo je predavanje o naših najpomembnejših članih – lovskih psih, s podrobno razlago o človekovem življenju z njimi skozi zgodovino in o raznih zanimivostih. Otroci so bili prevzeti in so z veseljem sodelovali z vprašanji.

Sledila je predstavitev lovskočuvajske službe, kjer so udeleženci izvedeli, kako pomembno je izvajati nadzor nad početjem vseh udeležencev v gozdu. Zgodaj zvečer so si ogledali še okoliške hribe skozi leče nočne optike. Pokazali smo jim, kako se uporablja termovizija, kako toplota telesa prikaže lokacijo divjadi tudi v mraku. Po vsem tem smo jim, seveda, privoščili tudi počitek. Veselo so se družili in zabavali ob ognju, dokler ni bil čas za dober nočni spanec.

Naslednje jutro smo se odpravili na pohod do našega lovišča, kjer imamo svoje krmne njive, solnice in privabljalna krmišča ter prežo. Na poti smo si ogledovali in razlagali, kakšne stopinje in sledi smo opazili. Pokazali smo, kako deluje krmišče in udeležencem tabora omogočili, da si varno ogledajo prežo in razgled z nje.

Na pohodu do koče so si šolarji nabrali nekaj špargljev, koromač in ostala zelišča, s katerimi so si popestrili kosilo. Ena skupina šolarjev je pripravljala okusno kosilo, medtem pa je druga skupina z risbami popestrila zidove naših tušev v kampu. Seveda na lovskem taboru ni manjkal divjačinski golaž, skuhan po receptu, ki nam je prinesel zmago za najboljši golaž na letošnjih Dnevih lovstva na Celjskem sejmu. Vsi skupaj smo zadovoljno pojedli kosilo, kot prava velika družina.

Morda smo koga že navdušili, da se nekoč poda v naše vrste. Učitelje smo že, želijo si več sodelovanja z nami ob naravoslovnih dnevih. Ob koncu smo se zbrali ob tabornem ognju, vse udeležence smo obdarovali s pisnimi pohvalami za sodelovanje. Šoli pa smo podarili gradivo, ki nam je poslala Lovska zveza Slovenije. Z veseljem bomo še ponovili podobne dogodke in upamo, da smo navdihnili še koga za tak način dela.

Lovska družina Izola

Shrani permalink.

Comments are closed.