Občni zbor LZ Maribor o aktualnih temah

Na rednem letnem občnem zboru Lovske zveze (LZ) Maribor so razpravljali o letošnjem delu in ocenili, da je bilo uspešno.

Delegati LD so bili zadovoljni z opravljenim delom LZ Maribor. Foto: Marjan Toš

Med največjimi zalogaji je bila organizacija in izvedba projekta Praznik lovske kulture in lovskega strelstva z 48. srečanjem slovenskih lovskih pevskih zborov in rogistov na Pragerskem. Kot je povedal predsednik štajerskih lovcev Marjan Gselman, so tudi letos  dobro sodelovali s šolami, saj so imeli več lovskih taborov za mlade. Uspešno je bilo tudi sodelovanje z lokalnimi skupnostmi, z Zavodom za gozdove Slovenije, z organi kmetijskega ministrstva, inšpekcijskimi službami, z Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter z Lovsko zvezo Slovenije. Dobro so sodelovali tudi z občinami, ki  so jim pomagale pri urejanju ekološke učilnice s sodobno multivizijo za mladino. Večina ureditvenih del je že končanih, tako da bo učilnica v prvi polovici prihodnjega leta odprta za uporabo.

Delovno predsedstvo občnega zbora (od leve) Borut Mithans, Marjan Gselman in Dušan Ivičak. Foto: Marjan Toš

Kdaj bo konec divjih voženj v naravnem okolju?

Vnovič so izpostavili problematiko divjih voženj z motornimi vozili  v naravnem okolju, še posebej na Pohorju. Negativne posledice tega početja so iz leta v leto večje. O tem so pripravili več strokovnih posvetov vseh deležnikov, da bi skupaj oblikovali rešitve. Žal je ostalo bolj na ravni dogovorov, saj se divje in nenadzorovane vožnje z motorji, avtomobili, motornimi sanmi in drugimi vozili še naprej nadaljujejo, s tem pa se uničuje naravno okolje  in vznemirja divjad. Na tem  področju bo potrebna ostrejša zakonodaja in učinkovitejši nadzor, so poudarili udeleženci občnega zbora. Divjanju v naravi je treba narediti konec, so bili odločni lovci.

Podelili priznanja

Na zborovanju so sprejeli letošnji delovni program s finančnim načrtom in podelili več priznanj. Za sodelovanje na kulturnem področju sta prejela priznanji Lovske zveze Maribor pisatelj in dramatik Tone Partljič ter dramski igralec Bojan Maroševič. Priznanji LZ sta prejela še Mirko Draškovič z LD Polskava in Janez Golob iz LD Laporje, plaketo LZ pa Milan Dovnik iz LD Laporje. V krajšem kulturnem programu so  z izbranimi melodijami nastopili mariborski lovski rogisti.

Priznanje LZ Maribor je Bojanu Maroševiču predsednik zveze Marjan Gselman. Foto: Marjan Toš

Marjan Toš

Shrani permalink.

Comments are closed.