Srečanje predstavnikov nacionalnih lovskih organizacij v Pragi

Češka lovska zveza je med 9. in 11. novembrom, v sklopu 100-obletnice svojega delovanja, v Pragi organizirala srečanje predstavnikov nacionalnih lovskih organizacij iz Češke, Slovaške, Madžarske, Vojvodine in Slovenije.

Foto: Urša Kmetec

Na dogodku je bilo govora o številnih temah, pomembnih za lovsko skupnost, kot so grajenje pozitivne podobe lovstva in naravovarstva, delo z mladimi, sodelovanje v programu Erasmus+ ter vpis lovstva na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine.

Povabilu na srečanje v Pragi sta se odzvala tudi zaposlena v Strokovni službi Lovske zveze Slovenije. Gregor Bolčina je predstavil delo z mladimi – slovenski lovci mlade obiskujemo v šolah in vrtcih, kjer jih seznanjamo z lovstvom in njegovo naravovarstveno vlogo, organiziramo lovske tabore, sodelujemo pri izvedbi šolskih lovskih krožkov ter izdajamo plakate in različne publikacije za mlade. Predstavil je tudi primer uspešne slovenske prijave v programu Erasmus+, imenovano Varuhi narave, ki jo je izpeljala Lovska družina Velika Nedelja, v projektu so sodelovali udeleženci iz Srbije, Portugalske, Grčije, Poljske in Slovenije.

Na delavnici o vpisu lovstva na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine in na delavnici o grajenju pozitivne podobe lovstva in naravovarstva je sodelovala Urša Kmetec. Predstavniki nacionalnih lovskih organizacij so predstavili, kakšen je družbeni status lovstva v njihovi državi ter strategije in kampanje, ki jih uporabljajo pri grajenju odnosov z javnostmi. Izmenjali so si izkušnje in dobre prakse ter se dogovorili o nadaljnjem sodelovanju.

Ob zaključku srečanja so nas gostitelji povabili na ogled Narodnega muzeja kmetijstva, v katerem je razstavljena tudi lovska zbirka ter razstava ob 100-letnici delovanja Češke lovske organizacije. Foto: Češka lovska zveza