Veselo na 3. mladinski lovski tabor

Tretjega mladinskega lovskega tabora, ki ga je letos konec avgusta organiziralo vodstvo Zveze lovskih družin (ZLD) Ljubljana v sodelovanju z lovsko družino Taborska Jama, se je udeležilo 28 mladih različnih starostnih skupin.

Foto: Luka Radič

Že ob prijavi na tabor so bili starši in mladi seznanjeni s potekom programa, ki smo ga dosledno izvedli. Vodja tabora je bil Alojz Albreht, pedagoški vodja Luka Radič, programski vodja Franc Kerin ter nadzorni mentor Jože Sivec. Po jutranjem zboru tabornikov sta nekaj uvodnih besed namenila zbranim predsednik Lovske zveze Slovenije in ZLD Ljubljana mag. Lado Bradač in starešina Lovske družine Taborska Jama Jože Sivec ter jim zaželela dobrodošlico in prijetno bivanje na lovskem taboru. Sledilo je podeljevanje enotnih zelenih majic z napisom LZS in lovskih čepic z napisom 3. lovski mladinski tabor 2022, LD Taborska Jama.

Udeleženci tabora so z velikim zanimanjem prisluhnili predavanju mag. Štefana Vesela o mali in veliki divjadi ter predavanju Janija Šivca o zgodovini in prikazu lovskega orožja. Po končanem predavanju so se preskusili v streljanju z zračno puško. Sledilo je predavanje mag. Janija Šalamona o lovskih šegah in običajih, prikaz jelenjega rukanja ter seznanitev z lovskim rogom in igranjem nanj. Mladi so se udeležili večernega izhoda v lovišče ter opazovali divjad ter ob povratku v tabor zakurili ogenj ter spekli koruzo in pokramljali o doživetju v taboru.

Mladi so na taboru spoznavali tudi lovske šege in običaje. Foto: Luka Radič

Naslednji dan so mladi prisluhnili temi o lovski kinologiji, pasmah lovskih psov in si ogledali praktični prikaz dela psa po umetni krvni sledi, ki ga je pripravil kinolog Rok Šešelj. Marjan Koščak je predstavil delovanje Društva Cer ter nas seznanil z novo tematsko potjo “Pot zelene rege v Vodomčevem gaju”. Sledilo je predavanje in praktični prikaz ulova ptic za namene obročkanja in sledenja ptic, pri katerem so sodelovali tudi udeleženci tabora.

Za zaključek tabora so otroci svoja doživetja strnili v obliki prostih spisov in risb, ki jih je komisija ocenila in podelila praktične nagrade. Na slavnostni zaključek tabora so bili povabljeni tudi starši in skupaj so prisluhnili Domžalskemu lovskemu oktetu ter zvokom rogista.

V zahvalo tabornikom so bila podeljena priznanja za udeležbo na 3. mladinskem taboru ter gradiva za mlade, s katerimi razpolaga Komisija Mladi in lovstvo na LZS. Sledila je zahvala starešine LD Taborska Jama Jožeta Sivca in zahvala Alojza Albrehta, vodje tabora ter podpredsednika Komisije Mladi in lovstvo za opravljeno prostovoljno delo ter tudi staršem, ki so jim v varstvo zaupali svoje otroke. Vse sp povabili na odličen lovski divjačinski golaž, ki so ga pripravili člani LD Taborska Jama.

Alojz Albreht, ZLD Ljubljana