Markovo reševanje srnjaka

Če smo lovci varuhi narave in zaščitniki divjadi, smo to vedno in povsod, pravi Marko Richter.

Marko Richter ob srnjaku, ki ga je lovec odrešil muk in trpljenja. Foto: osebni arhiv Marjana Toša

Dolgoletni pripadnik Slovenske vojske Marko Richter, ki ga v zeleni bratovščini poznajo po imenu Zeleni, je v prostem času ves zapisan lovu. Rad odide v njegove lovske revirje v Lovski družini Kapla na Kozjaku, kjer do obisti pozna vse skrite lovske kotičke lovišča in divjad. Veliko tudi fotografira in načrtuje razstavo lovskih motivov.

Pred dnevi je med službenimi opravki na območju Velike Nedelje našel negibnega starejšega srnjaka, ki je bil komaj še živ in si ni mogel več pomagati. Marku se je žival, ki je hudo trpela in poginjala v mukah, zasmilila, zato je poklical lovce iz LD Velika Nedelja, ki so poginjajočega srnjaka rešili muk. Zgodba za zgled, kako je treba pomagati trpeči divjadi. Tudi ko je lovec v  vojaški uniformi, kot je to storil Marko Richter-Zeleni.

Zgodba ima dragoceno sporočilo in to kljub temu, da bodo nekateri nasprotniki lova spet dvignili glas in nas pribili na sramotilni steber – češ, poglejte te lovce, ubili so ubogega srnjaka … A resnica je drugačna: smrt srnjaka je bila neizogibna, hudo bi se mučil še nekaj ur in na koncu dotrpel.

Marjan Toš