Simulacijska vaja: odkrili prvi primer APK v Sloveniji

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je danes zjutraj obvestila vse pristojne službe, da so na območju Ptuja potrdili prvi primer afriške prašičje kuge (APK) v državi.

Vir: Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

Šele po začetku sestanka so udeležencem razkrili, da gre za simulacijsko vajo, s katero so preverili odzivnost in delovanje služb, ki bi se aktivirale ob pojavu APK v Sloveniji. V vajo so bili vključeni predstavniki Državnega središča za nadzor bolezni (DSNB) in člani skupine strokovnjakov, ki se skliče ob pojavu APK, vključno s predstavniki Lovske zveze Slovenije.

Na podlagi scenarija je skupina strokovnjakov predlagala okuženo območje ter ukrepe na tem območju. DSNB je za generalnega direktorja Uprave pripravil Sklep o uradni potrditvi, določitvi okuženega območja in ukrepih za obvladovanje APK. Člani so se odzvali v predvidenem času in konstruktivno sodelovali v strokovni razpravi.

Ob tem ponovno opozarjamo, da je pomembna prijava najdbe vsakega poginulega divjega prašiča na številko 112 z namenom zgodnjega odkrivanja APK. Prav tako je treba upoštevati biovarnostne ukrepe v primeru obiska površin in območij, kjer se nahajajo divji prašiči (gozd in travniške površine). Pomembno je čiščenje in razkuževanje obutve, opreme in vozil, saj se tako zmanjša možnost prenosa virusa APK na domače prašiče.

Podrobnejše informacije so na voljo na spletni strani afriskaprasicjakuga.si.

Vir: MKGP