Vabilo na odprtje razstave »Dotik narave« rezbarja Otona Naglosta

O razstavi Dotik narave

Avtor je ob nastajanju pričujoče razstave zapisal: »Od otroštva dalje rezbarim. To je moj način izražanja in komuniciranja s samim seboj in bližnjimi, tistimi, ki moje delo spremljajo ali opazijo. Rezbarjenja je odvzemanje materiala – lesa. Pri tem načinu ustvarjanja popravki niso možni. Vsi razstavljeni predmeti so zrezbarjeni v lipov les. Rezbarji lipov les cenimo, ker je »hvaležen«, to pomeni, da se ne upira ostrini dlete s trdoto ali letnicami. Lipov les je mehak, lahek, brez letnic in svetle – bele barve. Razstavljeni reliefi so globoki in prehajajo v skulpture. Videti je, kot da bi se radi odlepili od ozadja, da bi s tem poudarili svojo resničnost, živost. Na tak način sem želel poudariti motiv in značilnosti upodobljene živali ali rastline. Nekatere upodobitve so tudi hudomušne – »lovske«. Tako iskanje in upodabljanje živalskega in rastlinskega sveta me prevzema. To je nekaj prvinskega. Je klic, ki se mu ne morem upirati. V relief upodobljeni motivi na tej razstavi so iz resničnega sveta, ki sem jih videl in fotografiral. Fotografski posnetek nastane lahko po dolgi in naporni hoji, čakanju, mrazu, vročini, a v trenutku. Pri rezbarjenju je drugače. Doma na stolu počasi in premišljeno delam z dleto v roki več dni, tednov. Med rezbarjenjem ponovno podoživljam trenutke, ki sem jih preživel zunaj v naravi s fotoaparatom v rokah in roso na nogah. Med odvzemanjem koščkov lesa mislim, kaj odrezati od podlage in kaj pustiti, da bo nastala podoba, ki jo želim ustvariti. To delo me notranje pomirja, bogati z novimi idejami in smelostjo za nadaljnje načrte.«

Na tej razstavi vidimo končne izdelke, ki združujejo opazovanje živega sveta v naravi, fotografiranja in rezbarjenja.

O avtorju razstave, rezbarju Otonu Naglostu

Oton Naglost se je rodil Na Hribu in živi v Vipavi ob vznožju Nanosa, ki se s prepadnimi stenami spušča do izvirov reke Vipave. V tem okolju živali živijo v neposredni bližini strnjenega naselja. Srečati gamse, kune, srnjad ni nobena redkost, če si le dovolj tih in miren.

Naglost je po poklicu mizar. Veliko časa posveti hoji v hribe, rezbarjenju in fotografiji. Z rezbarstvom se ukvarja od otroških let dalje, ko sta ga očarali toplina in živost lesa. Pod mentorstvom Aleša Mavra, učitelja likovnega pouka, je Oton v osnovnošolskem obdobju zrezbaril dela, ki so bogatila razstave takratnih extempor širom Slovenije. Še danes nastajajo izpod njegovih rok, rez za rezom, iz ure v uro, dan za dnem, v les upodobljene stvaritve. Motivi so različni. Na tej razstavi je nekaj novejših reliefov, v les upodobljenih utrinkov iz živalskega in rastlinskega sveta.

O glasbeni skupini Notranjski rogisti

Odprtje razstave bo dopolnjeval nastop glasbene skupine Notranjski rogisti, ki naslednje leto obeležujejo 30-letnico svojega delovanja. Skupino Notranjskih rogistov je ustanovila ZLD Notranjske leta 1988. Glasbeniki s svojim delovanjem in glasbenim ustvarjanjem že od samega začetka pomembno prispevajo k ohranjanju ter bogatenju lovske kulture in dediščine ne le na Notranjskem, pač pa tudi v širšem slovenskem prostoru in celo zunaj naših meja.

Notranjski rogisti se redno udeležujejo vsakoletnih srečanj lovskih pevskih zborov in rogistov Slovenije ter drugih kulturnih prireditev doma in v tujini (Hrvaška, Češka, Italija). Med večje projekte, kjer so sodelovali, uvrščajo: 100-letnico lovstva na Dolenjskem v Ribnici (1994), osrednjo proslavo ob 90-letnici lovstva na Slovenskem v Cankarjevem domu (1997), 100-letnico lovstva na Pivškem (1998), odkritje spominske plošče dr. Lovrenčiča in Hribarja na Lovski zvezi v Ljubljani (1999), mednarodni kongres CIC v Portorožu (2001), osrednjo proslavo ob 100-letnici lovstva na Slovenskem (2007) ter slavnostno prireditev ob 110-letnici organiziranega lovstva na Slovenskem (2017). Vsako leto tradicionalno nastopijo na otvoritvi rogovja OZUL Notranjska v Snežniku ter številnih drugih kulturnih, etnoloških in turističnih dogodkih po Sloveniji. V letu 2013 je skupina praznovala 25 let delovanja, ki ga je obeležila s slavnostnim koncertom v zelški cerkvi.

Za kulturno delovanje jih je Lovska zveza Slovenije odlikovala z redom za lovske zasluge III. stopnje, ob 20-letnici so prejeli zlato plaketo, ob 25-letnici so bili prejemniki priznanja LZS in Občine Cerknica, ZLD Notranjske pa je posameznim članom podelila tudi priznanja ZLDN Cerknica.

Notranjske rogiste vodi Milivoj Matković.

Shrani permalink.

Comments are closed.