V Zlatorogovi galeriji na ogled razstava Lovstvo in narava

Od četrtka, 8. decembra 2016, so na Lovski zvezi Slovenije razstavljena slikarska dela priznanega umetnika Jožeta Svetine. To je že deveta razstava v Zlatorogovi galeriji, ki je v zadnjih dveh letih in pol zaživela z zanimivimi dogodki. Ti odslikavajo pestrost in bogatost slovenske lovske kulture ter ustvarjalnosti. Dogodek je s svojim nastopom oplemenitil lovski pevski zbor LD Škale.

Blizu petdeset zbranih gostov je uvodoma pozdravil podpredsednik LZS mag. Aleš Klemenc, ki je poudaril, da smo upravičeno lahko ponosni na bogato lovsko kulturno zapuščino, ki jo ohranjamo že stoletja in prenašamo v sedanji čas. Ob tem se je zahvalil avtorju za njegov prispevek in njegovo plemenitost, saj je avtor redni donator svojih del za tradicionalni dobrodelni ples, kjer z dobrodelno dražbo umetniških del in drugih predmetov LZS zbira sredstva za Zeleni sklad.

Avtorja Jožeta Svetino je predstavila Katja Anželak, ki njegovo delo spremlja že nekaj let. Jože Svetina je upokojeni učitelj, sicer pa velik ljubitelj narave in predan lovstvu. Je izjemen slikar, samouk, ki je imel do sedaj že prek 250 razstav doma in v tujini. Njegova dela so v dar prejeli tudi trije ameriški predsedniki Bill Clinton, George Bush in Barack Obama ter še mnoge druge svetovno znane osebnosti. Njegovo delo že več kot trideset let spremlja tudi profesor zgodovine in geografije Damijan Kljajič, ki je poudaril, da je pod avtorjevimi prsti je nastalo nešteto skic s svinčnikom, v katerih je upodobil drevje, viharnike, osamelce, živali in predvsem stavbno dediščino našega podeželja in tako vsaj na platnu zanamcem ohranil podobe iz naše krajine, ki so marsikje že zdavnaj za večno izginile.

Jože Svetina je bil vse svoje življenje učitelj in njegov socialni čut do otrok se odraža tudi prek prepoznavnega motiva t.i. »šolarjev«, podob otrok sključenih ramen. Kot je povedal avtor, se ga je dotaknilo življenje vaških otrok, predvsem to, da so s težkimi torbami na ramenih včasih pozimi tudi uro ali več gazili po snegu, da so prišli v šolo. Sicer pa pretežno slika motive iz narave, v različnih tehnikah, akvarelu ali olju na platnu, zadnja leta pa predvsem olju na steklu, ki je posebna v tem, da slike nastajajo zrcalno.

Razstava bo na ogled do konca januarja 2017, in sicer vsak delavnik med 9. in 13. uro.

 

 
Shrani permalink.

Comments are closed.