Izšel NOVI priročnik za vse lovce, rejce, higienike, veterinarje …

43. knjiga Zlatorogove knjižnice z naslovom Bolezni prostoživečih živali in varna priprava mesa divjadi že na sedežih območnih lovskih zvez.

Priročnik, ki so ga napisali veterinarski strokovnjaki – lovci in poklicni poznavalci obravnavanih veterinarskih področij – prof. dr. Gorazd Vengušt, doc. Diana Žele Vengušt, mag. Darko Veternik in mag. Štefan Vesel, omogoča vpogled v najnovejše izsledke s področja bolezni prostoživečih sesalcev in ptic ter varne priprave mesa divjadi za uporabo v kulinariki.

Avtorji jedrnato opisujejo predvsem možnosti prenosa bolezni na druge prostoživeče živali in opozarjajo na nevarnosti okužb domačih živali in človeka. Take bolezni, ki se z živali prenašajo tudi na ljudi, imenujemo zoonoze, ki jih je v zdajšnjem času največ in so velika grožnja človeštvu.

Prepoznava boleznih stanj in povzročiteljev pri  prostoživečih živalih ter načini ukrepanja ob ugotovitvi bolezni

Vsebina knjige z zoonotskega gledišča omogoča ustrezno poljudno in strokovno opisano informacijo o možnostih nastanka in razširitvi najpomembnejših bolezni pri prostoživečih živalih, prepoznavo bolezenskih stanj in njihovih povzročiteljev ter osnovnih načinov ukrepanja in ravnanja ob ugotovitvi bolezni (ali ugotovljenem poginu) v naravi.

Pomemben del besedila poučuje o higienskih in biovarstvenih ukrepih pri lovu in ravnanju s trupi uplenjene divjadi, o znamenjih bolezni ter nadaljnjem varnem ravnanju z uplenjenimi (ali poginulimi) živalmi. Seznanja nas o pravilnih postopkih ob iztrebljanju uplenjenih živali ter o osebni zaščiti pri lovu in po njem. Vse to zaradi samozaščite lovcev, preprečevanja prenosa bolezni na domače živali in ljudi ter preprečevanju okužbe in uporabe neustreznih živil živalskega izvora (mesa divjadi) potencialnih potrošnikov.

Praktični pripomoček za lovce, rejce, higienike, veterinarje …

Knjiga je napisana strokovno, vendar predstavljena dovolj poljudno, v razumljivem jeziku, brez nepotrebnih strokovnih izrazov in tujk ter z veliko mero praktičnih priporočil. Vso opisano problematiko in vsebino dopolnjujejo številne fotografije, skice in shematske priloge. 

43. knjiga Zlatorogove knjižnice LZS je po letu 1981, ko je v tej knjižni zbirki izšla prva knjiga s podobno vsebino – veterinarja prof. dr. Staneta Valentinčiča Bolezni divjadi – dobrodošel sodobnejši, za zdajšnji čas dopolnjen pripomoček, namenjen širokemu krogu lovcev, upravljavcev populacij prostoživečih živali, rejcem domačih živali, higienikom in veterinarjem ter vsem tistim naravovarstvenikom, ki se ljubiteljsko ali poklicno ukvarjajo z obdelavo ali predelavo trupov (mesa) uplenjene divjadi. Vsebina je pomembna tudi za vse tiste, ki svoj prosti čas preživljajo pretežno v naravi in gozdu ter zato pogosto prihajajo v stik s prostoživečimi živalmi.

Boris Leskovic in dr. Arpad Köveš

Po en izvod knjige Zlatorogove knjižnice prejmejo vsi člani. Naročila dodatnih izvodov po e-pošti lzs@lovska-zveza.si. Cena knjige je 18 evrov.

Seznam vseh knjig Zlatorogove knjižnice je dostopen TUKAJ.

Shrani permalink.

Comments are closed.