Konkreten rezultat sodelovanja Slovenske vojske z Lovsko zvezo Slovenije

V skladu s pogodbo o sodelovanju med Slovensko vojsko ter Lovsko zvezo Slovenije se vsako leto pripravi letni načrt sodelovanja, s katerim se določijo konkretne aktivnosti, ki jih pogodbeni stranki v obojestransko korist nameravata izpeljati v določenem letu.

Fotografije: Primož Komac

Tako se je v jeseni 2019 na Lovsko zvezo Slovenije obrnila tudi Lovska družina Čezsoča s prošnjo, da se v letni načrt sodelovanja za leto 2020 vključi prevoz bivalnega kontejnerja z letališča Bovec na planino Polovnik. Obstoječi bivak na planini Polovnik je namreč postal neuporaben, za komercialni prevoz novega kontejnerja, ki naj bi ga nadomestil, pa lovska družina ni imela dovolj sredstev.

Predlog lovske družine je bil na Lovski zvezi Slovenije sprejet brez pripomb, prevoz vključen v letni načrt sodelovanja, po njegovem podpisu pa je bila lovska družina o tem tudi obveščena. Sam prevoz je bil načrtovan v zgodnjem poletju, ko v visokogorju skopni sneg, čeprav v letošnjem letu težav s snegom ni bilo. Zato se je lovska družina v začetku maja obrnila na Slovensko vojsko s prošnjo, da se prevoz opravi. Vse podrobnosti so bile dogovorjene v rekordnem času, brez vseh zapletov in brez kakršnih koli odlašanj, tako da je bil prevoz opravljen že 18. maja.

Lovska družina Čezsoča ima tako na planini Polovnik nov kontejner, preurejen v manjšo lovsko kočo, ki bo članom in njihovim gostom služil za izvajanje lova v visokogorju, torej za opravljanje javnih nalog, ki jih Lovska družina Čezsoča v imenu države opravlja v javnem interesu.

Na poti od predloga za opravo prevoza do samega prevoza Lovska družina Čezsoča ni naletela na niti eno oviro. Izredno kooperativnost so pokazali tako predstavniki Lovske zveze Slovenije, kot tudi predstavniki Slovenske vojske, saj so se vsi držali danih obljub in dogovorjenih rokov. Nad samo izvedbo smo bili navdušeni, saj je posadka helikopterja na dokaj zahtevnem mestu kontejner na centimeter natančno položila na štiri manjše stebričke, ki smo jih zabetonirali pred tem.

Člani Lovske družine Čezsoča smo tako o Slovenski vojski ter njenem sodelovanju s civilno sfero dobili resnično dober vtis.

Goran Šuler