Bobri tudi ob Trojiškem jezeru!

Bobri, ki spadajo med glodalce in so po načini življenja zelo skrivnostni prebivalci, so našli varno domovanje tudi ob jezeru pri Sveti Trojici v Slovenskih goricah.

Vidni ostanki bobrove pojedine ob Trojiškem jezeru. (Foto: Marjan Toš)

Bobrišče si je par bobrov uredil na severnem obrežju jezera, kjer je predel za drstenje rib in je bogato poraščen z vodnim rastjem ter obdan z mnogimi drevesi in grmovnicami.

V Slovenji je bil bober v preteklosti iztrebljen, v naše vodotoke se je uspešno vrnil pred leti iz Hrvaške in poselil območja ob rekah Savi, Dravi, Muri, Krki in Sotli. Že nekaj časa je navzoč tudi v Ščavniški in Pesniški dolini, domuje tudi ob Globovnici in zdaj še pri Sveti Trojici.

Bober lahko doseže telesno težo tudi do 30 kg in je drugi najtežji glodalec na svetu. Pari se pozimi v vodi, živi v skupnostih, je deloma vodna žival in na kopnem zelo neroden. Kot je povedal riibški čuvaj lenarške Ribiške družine Pesnica Marcel Mejač, so se bobri ob tem jezeru naselili že minulo jesen in so očitno zelo zadovoljni z življenskimi pogoji ob jezeru. Jih je pa zelo težko videti, je še dodal in menil, da jih je že več kot zgolj par.

To ni prva kolonija bobrov v lovišču LD Lenart v Slovenskih goricah. Druga, veliko močnejša, je že dobra tri leta v mokrišču ob reki Globovnici tik pod mestom Lenart. Tam domuje močna skupnost bobrov, ki še kako mikajo meščane Lenarta, ko se ti sprehajajo po poti do jezera Radehova. Žal jih ne videvajo, razen nekateri redki »posvečeni obiskovalci«, ki  čakajo na bobre vse do poznega mraka, ko pridejo na plano.

Bobri so v mokrišču že naredili pravo razdejanje, saj jim rastje očitno izredno tekne in pod njihovimi ostrimi zobmi so padla tudi debelejša drevesa. A tega jim nihče ne zameri, saj imajo tudi ti glodalci pravico do obstoja v naravnem okoju, ki je žal tudi pod Lenartom vse siromašnejše.

Marjan Toš

Velika kolonija bobrov v mokrišču ob Globovnici pred Lenartom pušča sledove. (Foto: Jure Toš)

Ob Globovnici se bobri izredno dobro počutijo. (Foto: Jure Toš)

Shrani permalink.

Comments are closed.