LOVSKA krvodajalska akcija: Ali krvodajalcem pripada prosti dan? Kako se pripraviti na odvzem krvi?

Kako se pripraviti na odvzem krvi? Ali krvodajalcem pripada prosti dan in kako ga uveljaviti? Kakšne so trenutne zaloge krvi po krvnih skupinah?

Pred uradnim začetkom vseslovenske lovske krvodajalske akcije, ki jo med 13. in 31. januarjem pripravljajo Lovska zveza Slovenije, Lovsko dobrodelno združenje Diana in Rdeči križ Slovenije, posredujemo še nekaj informacij in koristnih napotkov.

Foto: Pixabay

Ali krvodajalcem pripada prosti dan in kako ga uveljaviti?

Zakon o delovnih razmerjih, v veljavi od leta 2013 določa, “da ima delavec pravico do odsotnosti z dela zaradi darovanja krvi na dan, ko prostovoljno daruje kri. V tem primeru izplača delodajalec nadomestilo za plačo delavcu v breme zdravstvenega zavarovanja” (167. člen zakona).

To točneje pomeni, da krvodajalcem pripada 1 prost dan, katerega stroške pokriva obvezno zdravstveno zavarovanje. Zato mora delodajalec v ta namen Zavodu za zdravstveno zavarovanje predložiti vaše potrdilo o darovanju krvi in posebno potrdilo, iz katerega je razvidna osnova za nadomestilo plače. Delodajalec obe potrdili predloži Zavodu ob vložitvi refundacijskega zahtevka. (Pravilnik o obračunu bruto nadomestil plač …

 

Kako se pripraviti na odvzem krvi?

Pomembno je, da se krvodajalec na odvzem krvi ustrezno pripravi.

  • Na odvzem pridite spočiti.
  • Pred dajanjem krvi se morate počutiti zdravi.
  • OBVEZNO pojejte nemasten obrok, npr. kruh z marmelado, čaj, sadni sok ali kavo.
  • Na odvzem krvi NE PRIHAJAJTE TEŠČI.
  • Večer pred odvzemom in na dan odvzema ne smete uživati alkoholnih pijač ter psihoaktivnih substanc.
 
 
Postopek odvzema krvi
 
Ob vsakem obisku morate imeti s seboj osebni dokument. Po vpisu vam bodo preverili koncentracijo hemoglobina v krvi in vam ob prvem obisku določili orientacijsko krvno skupino AB0. Skupaj boste pregledali medicinski vprašalnik, izmerili vam bodo krvni pritisk. Na podlagi opravljenih meritev in medicinskega vprašalnika se odločijo o primernosti za darovanje krvi. Sam odvzem traja od 5 do 10 minut in praviloma ni boleč. Vbodno mesto naj ostane previto s kompresijskim povojem vsaj dve uri po končanem odvzemu.

Po odvzemu boste v jedilnici ob prigrizku počakali vsaj 20 minut, da se prepričajo o vašem dobrem počutju po odvzemu. Na dan odvzema krvodajalcem svetujejo počitek in odsvetujejo težje fizične napore npr. športne aktivnosti, težje delo, delo na višini, potapljanje, maraton… Priporočajo, da poskrbite za večji vnos tekočin in počitek. Telo nadomesti celice v nekaj dneh po odvzemu, tekočino pa že v nekaj urah po odvzemu.

 

Kakšne so trenutne zaloge krvi po krvnih skupinah v Sloveniji? 

Za transfuzijsko službo ne predstavlja problema samo pomanjkanje krvi, temveč tudi kopičenje zalog, saj imajo komponente krvi določen rok trajanja. V teh primerih ukrepajo tako, da na krvodajalskih akcijah sprejemajo omejeno število krvodajalcev ali krvodajalsko akcijo preložijo. Za prihod na odvzem krvi se odločite glede na zaloge in potrebe.

Trenutne zaloge po krvnih skupinah lahko preverite TUKAJ!

Kdo je lahko krvodajalec?

Krvodajalec je lahko vsakdo, ki je trdnega zdravja, brez večjih zdravstvenih težav v preteklosti. Da bi zavarovali tako dajalca in njegovo zdravje, kot tudi prejemnika pred prenosom bolezni ali zdravilnih sestavin, ki bi lahko bile za pacienta usodne, morajo pred samim odvzemom upoštevati določene omejitve.

Starost: Krvodajalec mora imeti vsaj 18 let in ne več kot 65 let.

Časovni presledek med odvzemi: Pri dajanju polne krvi mora biti presledek med odvzemi vsaj 3 mesece za moške in 4 mesece za ženske.

Telesna teža mora biti nad 50 kilogramov.

Polnokrvnost: je pogoj, da je polnoletna oseba lahko krvodajalec. Moški mora imeti hemoglobin vsaj 135g/l oz. hematokrit najmanj 41%, ženske hemoglobin vsaj 125g/l oz. hematokrit najmanj 38 %. Po presoji zdravnika je lahko krvodajalec odklonjen tudi zaradi visokih vrednosti hemoglobina oziroma hematokrita.

Podrobnejši pogoji so navedeni TUKAJ!

vir: ztm.si

Shrani permalink.

Comments are closed.