LIFE Lynx: Kako ukrepati v primeru suma nezakonitega odvzema živali

Predstavili projekt LIFE Lynx in ustrezno ukrepanje v primeru najdbe trupla prostoživeče živali, za katerega obstaja sum nezakonitega odvzema.

Lovska zveza Slovenije je v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani in Zavodom za gozdove Slovenije v okviru projekta LIFE Lynx pripravila predavanji za lovce na območju ZLD Gorenjska in Postojnsko Bistriško ZLD.

Na predavanje v Naklem, 23. oktobra, je prišlo 21 udeležencev, v Pivko, dan kasneje, pa 19 udeležencev. Predstavili smo jim biologijo ter ekologijo risa, razloge za njihovo ogroženost, projekt LIFE Lynx in projektne aktivnosti. Na predavanjih smo predvajali tudi dokumentarni film »Risova pot«.

Za uspešno izvedbo projekta je pomembno aktivno sodelovanje lovcev

Sodelavci projekta LIFE Lynx se zavedamo, da je za uspešno izvedbo projekta izjemnega pomena aktivno sodelovanje lovcev, zato smo jim predstavili različne možnosti vključevanja v projektne aktivnosti. Lovci, ki sodelujejo pri spremljanju risa z avtomatskimi kamerami, so bili seznanjeni z rezultati, pridobljenimi v sezoni 2018-2019.

Pomembno je, da lovce izobražujemo o ustreznem ukrepanju v primeru najdbe trupla prostoživeče živali, za katerega obstaja sum nezakonitega odvzema, saj so navadno med prvimi, ki o dogodku poročajo policiji. Z ustreznim ukrepanjem na terenu lahko pomembno prispevajo k učinkovitemu odkrivanju in sankcioniranju nezakonitih dejanj.

Projektna ekipa LIFE Lynx si želi, da dobro sodelovanje z lovci nadaljujemo tako v okviru terenskega dela kakor tudi z vidika udeležbe in aktivnega sodelovanja na predavanjih ter drugih dogodkih.

Foto in tekst: Tadeja Smolej

Shrani permalink.

Comments are closed.