Tabor mladih 2019 v organizaciji ZLD Novo mesto

Letos je ZLD Novo mesto organizirala že sedmi tabor mladih, ki je potekal od 23. do 25. avgusta 2019 v Globodolu pri lovskem domu LD Mirna Peč.

Zveza lovskih družin Novo mesto ni razočarala otrok kljub skoraj pol nižjim finančnim sredstvom, ki so nam bila obljubljena z razpisom LZS. Manjkajoča sredstva smo zagotovili s prerazporeditvijo drugih virov financiranja in, da ne bo dvomov, ne iz članarin.

Tabor smo v neokrnjenem programu, ki je bil kot pretekla leta projektno naravnan, izpeljali s podporo starešine LD Mirna Peč Karla Zagorcem in pomočjo njihovih lovcev, predavatelji različnih tematik in ljudmi dobre volje, ki so nam pomagali. Božidar Jerčič nam je brezplačno posodil velik vojaški šotor, kjer so otroci spali. Prijatelj Polde Slak nam je prinesel 50 jajc za priboljšek, nekateri starši pa sladke in slane priboljške.

Več kot 200 otrok v sedmih letih

Tabora se je udeležilo 25 otrok, starih od 8 do 14 let. Približno pol deklic in pol fantov z osnovnih šol širše Dolenjske. Nekaj otrok se je tabora udeležilo že večkrat, dobra polovica pa je bila prisotna prvič. Ni kaj, dober glas seže v deveto vas in to nas organizatorje razveseljuje. V sedmih letih je šlo preko izobraževanj v naših taborih več kot 200 otrok. Mnogim od njih so je bila udeležba na našem taboru edino veselje med počitnicami. 

Zelo neumestne pripombe nekaterih »pomembnih« članov po lovskih družinah na organizacijo taborov in sploh delovanja Zveze, lahko označimo za zlonamerne in predvsem nakazujejo na plitkost teh lovcev, za katere bi bilo bolje, da jih ne bi bilo v naših vrstah.

Zahvale ekipi, ki je tudi tokrat delo opravila brezplačno

Zahvaliti se moramo celotni ekipi, ki je svoje delo opravila brezplačno kot vsa pretekla leta. Skupino dečkov je vodil Tim Jarc, skupino deklic pa Maša Dular. Vodja tabora je bil strokovni tajnik ZLD Novo mesto Stane Gabrijel, pomočnika sta bila Lambert Pate in Anton Perko, oba člana LD Mirna Peč. Izdatno vsestransko pomoč so nam nudili lovci iste družine Leopold Slak, Martin Starič, Jan Žagar, Stanko Skube, Blaž Režek, Srečko Lužar, Milan Hrastar in Žiga Gros iz Velikega gabra, ki so vodili gradnjo lovske preže in vodili otroke na opazovanje divjadi.

V kuhinji nam je prvi dan na pomoč priskočil Alojz Dragan in vse tri dni gospodar lovskega doma Janez Rajar, ki je bil tudi sicer pripravljen pomagati kjerkoli in je bil zato izbran za skrbnika lovske preže, ki smo jo izdelali in bo krasila okolico lovskega doma. Za varnost v nočnem času sta skrbela varnostnik Peter Lavrič in upokojeni policist Rado Radović.

Mag. Darja Gros je pripravila predavateljem predloge, Predavatelji Miloš Kecman univ.dipl.gozd.ing., mojster strelec France Gačnik, lovski mojster Lambert Pate,učitelj Anton Perko, reševalec Alojz Dragan in vodnik krvosledca Peter Lavrič so vsi odlično opravili svojo nalogo.

Navdušil jih je obisk sokolarjev

Poleg celotne tematike, ki je bila otrokom predavana, so se naučili pripraviti več vrst ognjev. Pomerili so se tudi v streljanju z zračno puško. Pri deklicah je bila najboljša Natalija Škrbe z 32 krogi, pri fantih pa Martin Kužnar s 43 krogi od 50 možnih. Letošnja zanimivost, ki je pritegnila največ pozornosti je bil obisk sokolarjev, kar nam je organiziral lovec Robert Nedanovski iz Šentjerneja, ki se s to dejavnostjo ukvarja že vrsto let. Zvečer, po končanem opazovanju divjadi, smo si ogledali še DVD o volkovih in srnjadi. Dijak Žan Gros je poskrbel za snemanje in foto dokumentiranje tabora, izdelal bo tudi spominski DVD.

Na zaključni slovesnosti so spregovorili poleg vodje tabora Staneta Gabrijela, ki je podal analizo prireditve, tudi starešina LD Mirna Peč Karol Zagorc in predsednik ZLD Novo mesto Franc Jarc. Vsi otroci in aktivni udeleženci so prejeli spominske majice z našim logotipom, udeleženci tabora pa potrdila o udeležbi ter nekaj strokovne literature, ki nam jo je pripravila LZS.

Vsem otrokom, staršem in svojcem ter organizatorjem in ostalim sodelujočim na taboru smo postregli z lovskim golažem. Starši so poskrbeli za posladek in ne boste verjeli, nikomur se ni nikamor mudilo. Srečni in zadovoljni smo bili vsi skupaj, še najbolj otroci. In tako je prav.

Stane Gabrijel, ZLD Novo mesto

Shrani permalink.

Comments are closed.