12. tabor ZLD Prekmurje z mednarodno udeležbo

Zveza lovskih družin Prekmurje je v sodelovanju z LD Prosenjakovci že 12-to leto organizirala lovski tabor za osnovnošolce. 3-dnevnega tabora, ki je potekal med 5. in 7. julijem v lovišču LD Prosenjakovci, se je udeležilo 10 tabornic in 10 tabornikov s 7 slovenskih osnovnih šol in 2 iz Madžarske.

Kar 215 udeležencev našteli v 12 letih

V dvanajstih letih se je taborov skupaj udeležilo kar 215 tabornikov, ki so jih v lovišče vodili člani LD Prosenjakovci in s tem prispevali levji delež pri izvedbi taborov, za kar so bili javno pohvaljeni na slovesnosti. Za izvedbo programa so z neprestano prisotnostjo poskrbeli štirje mentorji in dve mentorici.

Namen tabora je mlade seznaniti s poslanstvom lovstva, ki ni samo delo v lovišču in poseganje v populacijo divjadi, temveč tudi medsebojni tovariški odnosi v lovski družini, o odnosu človeka do narave in živalstva ter rastlinstva s poudarkom na načelu sobivanja. Mladi taborniki so z zanimanjem prisluhnili predavanjem o mali in veliki divjadi, spoznali so njene značilnosti, opazovali sledi, njeno okolje in vedenje v naravi.

Skozi predavanje o lovski kinologiji so spoznali pasme lovskih psov ter bili deležni opazovati lovske pse pri šarjenju in krvni sledi. Predstavljena jim je bila tudi lovska kultura, šege in običaji. Taborniki so lahko prisluhnili in se preizkusili v igranju na lovski rog ob tem pa izvedeli, kakšen je njegov pomen v lovstvu nekoč in danes.

Navdušilo jih je opazovanje divjadi v naravi

Najbolj pa jih je zagotovo navdušilo opazovanje divjadi v naravi. Deležni so bili tudi s praktičnim prikazom uplenitve, prevoza in spravila divjadi v hladilnico. Prikazano jim je bilo tudi lovsko  orožje s praktičnim preiskusom, pomerili so se v streljanju na glinaste golobe in v streljanju z malokaliberskim orožjem. Izkazali so se kot odlični strelci. Svoje vtise so izrazili skozi likovna in literarna dela.

Mladi so lovski tabor zaključili s slovesnostjo, kjer jih je pozdravil predsednik ZLD Prekmurje in vodja tabora Ludvik Rituper, nagovorila pa sta jih tudi podpredsednik ter podžupan Občine Moravske Toplice Sašo Koca. Taborniki so prejeli potrdila o udeležbi in majice z znakom LZS. Program zaključne slovesnosti so popestrili KUD Prekmurski rogisti in Pevsko društvo prekmurskih lovcev, taborniki pa so pomagali pri pripravi okusnega lovskega bograča, s katerim so postregli staršem in gostom ter z njimi delili navdušenje in vtise s tabora. 

Tabor uspeva predvsem po zaslugi lovskih tovarišev in tovarišic, ki vsako leto z veseljem pripravijo vsebine in vodijo mlade tabornike po naravi ter prenašajo svoje znanje. ZLD Prekmurje je prva v Sloveniji začela z uspešno organizacijo lovskih taborov in zdaj jo posnemajo tudi druge območne lovske zveze.

ZLD Prekmurje

Foto: Cvetka Lopert

Shrani permalink.

Comments are closed.