46. Srečanje lovskih pevskih zborov in rogistov Slovenije

Letošnje, že 46. srečanje lovskih pevskih zborov in rogistov Slovenije je potekalo 29. junija v Dravogradu. Organizacijo srečanja pod okriljem LZS je prevzela Koroška lovska zveza.

Skoraj 1.000 nastopajočih in obiskovalcev se je udeležilo srečanja, ki se od lanske prireditve v Kočevju imenuje »Praznik lovske kulture«. Obsega predstavitev lovske kulture v širšem smislu, poleg predstavitve lovskih pevskih zborov in skupin lovskih rogistov tudi predstavitev ostalega kulturnega ustvarjanja znotraj slovenskega lovstva. 

Po uvodnem nagovoru predsednika Komisije za lovsko kulturo in odnose z javnostmi pri LZS Milana Tepeja so združeni pevski zbori najprej zapeli himno Republike Slovenije Zdravljico. Med pozdravnimi nagovori so se zvrstili nagovor predsednika Janeza Švaba, predsednika Koroške lovske zveze, županje Občine Dravograd, gospe Marijane Cigala ter podpredsednika Lovske zveze Slovenije Ivana Malešiča.

V dvournem programu so izmenjaje nastopili združeni pevski zbori in združene skupine rogistov. Združeni pevski zbori so se predstavili s pesmimi, med katerimi velja omeniti naslednje: Na Peco bom šel (dirigent dr. Vojko Veršnik), Bistriški Jager (dirigent Franc Kene), Ko sonce za Pohorco vzhaja (dirigent dr. Vojko Veršnik), Lovski rog in Lovsko (dirigent Franc Kene). Zdržene skupine rogistov so predstavile naslednje pesmi: Dobro jutro, Pozdrav rogistov, Dravska, Lovski rogisti v Muti igrajo (dirigent Jani Šalamon).

V programu so se predstavili še pesnik Stanko Grl, Društvo za ohranjanje lovske kulture Črna na Koroškem s takoimenovano Zgodbo z gozda in oponašanjem živali, Sekcija oponaševalcev jelenjega rukanja s prikazom jelenjega rukanja ter gostji, humoristko Jasno Kuljaj in koroško pevko Vero Trafela. Ob zaključku prireditve so se združeni pevski zbori in rogisti predstavili še s pesmijo Mi smo lovci.

Zaključno besedo je imel predsednik Komisije za lovsko kulturo in odnose z javnostmi pri LZS Milan Tepej, ki se je zahvalil organizatorjem za odlično izpeljano prireditev. Na koncu sta skupaj s podpredsednikom LZS Ivanom Malešičem podelila najvišje priznanje Lovske zveze Slovenije – Zlatorogovo plaketo Francu Kenetu za dolgoletno požrtvovalno delo na področju lovske kulture in vodenja pevskih zborov. Med drugim je bil eden od prvih in glavnih pobudnikov srečanj lovskih pevskih zborov in rogistov – čestitamo!

 

FOTOGRAFIJE S 46. SREČANJA LOVSKIH PEVSKIH ZBOROV IN ROGISTOV V DRAVOGRADU SI LAHKO OGLEDATE TUKAJ.

Avtor fotografij dr. Srečko Felix Krope

Shrani permalink.

Comments are closed.