V Sloveniji potrjen virus, ki povzroča bolezen Aujeszkega tudi pri domačih živalih

Prisotnost virusa, ki povzroča bolezen Aujeszkega, so v minulih dneh potrdili pri dveh lovskih psih, ki sta pri lovu na divje prašiče prišla v stik z enim od ustreljenih prašičev na območju LD Istra Gračišče. Eden od psov je po stiku z okuženim divjim prašičem poginil, drugega so po pojavu kliničnih znakov evtanazirali.

Za človeka bolezen ni nevarna

Za okužbo s tem virusom lahko poleg prašičev zbolijo tudi prežvekovalci, glodavci in mesojedi, ki za razliko od prašiča praviloma poginejo. Za človeka bolezen ni nevarna, so povedali na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Virus se pri prašičih izloča z nosnim izcedkom, slino, spermo, vaginalnim izcedkom, mlekom, iztrebki, lahko pa tudi z urinom. Virus se nahaja tudi v mesu okuženih prašičev, zato se prostoživeče mesojede živali pretežno okužijo z neposrednim stikom z živimi ali odstreljenimi živalmi ali z uživanjem mesa okuženega divjega prašiča ali mrhovine, kar velja tudi za pse in mačke. Lovski psi se lahko okužijo že med lovom, če pridejo v stik z obolelim divjim prašičem. Prenos virusa na druge živali je mogoč tudi z ugrizom okuženega divjega prašiča.

Znaki okužbe z virusom Aujeszkega

Prvi znaki bolezni Aujeszkega kažejo na okužbo dihal ali zastrupitev. Značilni znaki okužbe z virusom BA pri psu so močna srbečica, slinjenje, povišana telesna temperatura, pospešeno dihanje in srčni utrip. Intenzivno praskanje je vzrok za nastanek globokih ran na glavi in ramenih (samopoškodbe). Okuženi psi poginejo v 1 do 3 dneh po pojavu bolezenski znakov. Zdravljenje ni mogoče.

Bolezen Aujeszkega je obvezno prijavljiva na celotnem območju Slovenije. Vsak sum, da se je pojavila ta bolezen, je treba klinično in laboratorijsko preiskati. Cepljenje proti bolezni Aujeszkega je prepovedano.

Fotografija je simbolična.

Shrani permalink.

Comments are closed.