Potrjen primer afriške prašičje kuge na Madžarskem

Sistem EU za obveščanje o boleznih živali ADNS je potrdil prvi primer afriške prašičje kuge na Madžarskem. Bolezen so potrdili pri poginulem divjem prašiču v županiji Haves pri kraju Eger, dobrih sto kilometrov vzhodno od Budimpešte.

Glede na več precej zanesljivih informacij iz lovskih krogov o primerih najdenih poginulih divjih prašičev iz različnih delov te države že od konca lanskega leta dalje, ta informacija ni presenečenje. Vprašanje pa je, kje vse se bo »uradno« pojavila v poletnih mescih, ko se običajno najde največ poginulih divjih prašičev. Glede na velikost populacije divjih prašičev v sosednji državi, lahko upravičeno pričakujemo, da bo bolezen po naravni poti »prišla« tudi v Slovenijo. Edini ukrep, s katerim lahko vplivamo na širjenja te bolezni po naravni poti, je zmanjševanje gostote, kar pa lahko naredimo s povečanim odstrelom.

LZS je  med izobraževanji za svoje usposobljene članice letos razpisala tudi predavanja o afriški prašičji kugi in priporočam vam, da tudi na ta način pridobite informacije o tej bolezni, ki bo zelo spremenila lovsko prakso v velikem delu naše države.

Srečko Žerjav