S Češke poročajo o prvih dveh primerih Afriške prašičje kuge

Afriška prašičja kuga nas vedno znova preseneča in tudi tokrat je naredila nepričakovan preskok proti Sloveniji. Češka je obvestila Evropsko komisijo in države članice o potrditvi afriške prašičje kuge (APK). Bolezen so potrdili 26. junija 2017 pri dveh najdenih poginulih divjih prašičih. Gre za prvi pojav te bolezni na Češkem. S prejšnje 900-kilometrske oddaljenosti (Poljska) se je bolezen Sloveniji približala na le 600 kilometrov, presenečenje pa je toliko večje, ker je bil pred tem najbližji pozitiven primer od mesta pojava na Češkem oddaljen 400 km (v Ukrajini) oziroma 500 km (Poljska).

Reuters poroča, da so bile po navedbah češke Veterinarske uprave (State Veterinary Administration, SVS) okužene živali odkrite v Zlinu, 300 kilometrov jugovzhodno od Prage. Uvedeno je bilo 10-kilometrsko sanitarno območje, vključno s farmo približno 5.000 prašičev, kjer prav tako potekajo raziskave. Sicer okužb na prašičjih farmah ne beležijo.

Vir bolezni še ni poznan. Prav zaradi nepredvidljivosti bolezni je prav, da se informacija čim bolj razširi, ker se lahko podobno pojavi tudi v Sloveniji. O bolezni je še veliko neznanega, jasno pa je, da je prvi znak najden pogin divjega prašiča. Prav zaradi tega je obveščanje o poginih divjih prašičev ter pravočasno pošiljanje materiala na pregled izrednega pomena za zgodnje odkrivanje  te bolezni in izvedbo ukrepov za preprečitev njenega širjenja.

Svetovna zdravstvena organizacija za zdravje živali (World Organisation for Animal Health, OiE) navaja, da za APK ni objavljenega zdravljenja ali cepiva, bolezen pa ne prizadene človeka.

Na spodnji povezavi objavljamo tudi izjavo za javnost Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS Slovenije:

APK na ČEŠKEM, Izjava za javnost, 29. 6. 2017.pdf