V Zlatorogovi galeriji na ogled razstava Nedotaknjeno življenje v afriški divjini

V četrtek, 16. junija 2016, smo na Lovski zvezi Slovenije odprli že sedmo razstavo. Tokrat so na ogled fotografije pod skupnim naslovom »Nedotaknjeno življenje v afriški divjini«, avtorja dr. Petra Kruljca, ki so nastale v podekvatorski Afriki. Fotografije odslikavajo zanimive in pogosto neobičajne trenutke v življenju avtohtonih živalskih vrst, njihovo odzivanje na življenjsko okolje, dogodke in druge živalske vrste. Dogodek so z igranjem na lovski rog popestrili Šentjernejski rogisti. V zadnjih dveh letih je Zlatorogova galerija zaživela z zanimivimi dogodki in razstavami, ki odražajo pestrost in bogatost slovenske lovske kulture.

Zbrane je pozdravil predsednik Lovske zveze Slovenije mag. Lado Bradač, ki je poudaril, da je pomembno, da slovenska lovska organizacija predstavlja posameznike lovce, ki skozi izrazno obliko umetnosti približajo svoje doživljanje širši javnosti. V tem primeru skozi fotografije, ujete trenutke, ki pripovedujejo, kako poteka življenje v nedotaknjeni afriški divjini. Ob tej priložnosti se je zahvalil avtorju dr. Petru Kruljcu, obenem pa čestital Šentjernejskim rogistom za doseženo prvo mesto na državnem tekmovanju lovskih rogistov, ki je konec maja potekalo v Vipavi v okviru letošnjega 43. srečanja lovskih pevskih zborov in rogistov.

Dr. Peter Kruljc je veterinar, lovec, ljubitelj afriške divjine in fotograf. S fotografijo se ukvarja od mladosti, bolj intenzivno pa zadnjih osemnajst let, ko s kamero potuje po podekvatorski Afriki in z njo ujame številne trenutke v življenju divjih živali in ljudi. Neskončne poti in brezpotja so ga v zadnjih sedmih letih večkrat vodila po Južni Afriki, Bocvani, Zambiji, Tanzaniji, Keniji in Namibiji, kjer je preživljal najlepša obdobja svojega življenja. Vsak njegov dan popotovanja je bil izpopolnjen z iskanjem motivov: »Običajno se šoferjem džipa in vso fotografsko opremo že v zelo zgodnjih jutranjih urah odpravim na pot, v iskanje motivov, vse do večera. Iščem raznorazne živali, raziskujem teren in marsikdaj najdem kakšno zelo lepo tematiko oziroma žival, ki izvaja svoje dnevne aktivnosti in v tem opazovanju preživim tudi po nekaj ur skupaj«. Dodal je, da je njegova prednost morda ravno v tem, da nekako začuti živali.

Zaradi poznavanja živalskih vrst, njihovega vedenja in življenjskega okolja, mu je pogosto uspelo tiho in neopazno vstopiti v intimno življenje številnih živali in ujeti trenutke, ki mnogim ostajajo skriti. Razstava »Nedotaknjeno življenje v afriški divjini« obsega 22 fotografij, ki odslikavajo neokrnjen svet divjih živih bitij v njihovem naravnem okolju, v katerem živijo polno in svobodno življenje. Vsaka od njih ima svojo zgodbo.

Razstava je na ogled vsak delavnik med 9. in 13. uro v Zlatorogovi galeriji, na sedežu Lovske zveze Slovenije.

Avtor razstave »Nedotaknjeno življenje v afriški divjini« dr. Peter Kruljc.

Obiskovalci so si z zanimanjem ogledali razstavo.

 Predsednik LZS mag. Lado Bradač v pogovoru z avtorjem razstave dr. Petrom Kruljcem.

Dogodek so z odigranimi skladbami popestrili Šentjernejski rogisti, letošnji državni prvaki v igranju na lovski rog.

Shrani permalink.

Comments are closed.