Čopič in lov

V Zlatorogovi galeriji na sedežu Lovske zveze Slovenije smo v četrtek, 24. septembra 2015, odprli razstavo slikarja Davida Černute z naslovom Čopič in lov. Gre za peto umetniško razstavo v prostorih, ki jih je Lovska zveza Slovenije odprla za umetnike.

Zbrane obiskovalce je nagovoril podpredsednik Lovske zveze Slovenije Ivan Malešič, ki je poudaril, da Lovska zveza Slovenije načrtno in aktivno podpira vse vrste kulturnega udejstvovanja svojih članov. Del teh prizadevanj je tudi Zlatorogova galerija, ki omogoča izvedbo različnih dogodkov, s katerimi lahko tudi širši javnosti predstavimo bogato lovsko kulturo. Podpredsednik Malešič je udeležencem odprtja razstave Davida Černute zaželel: »Naj vam njegovi lovski motivi, ki jih zna tako spretno predstaviti v različnih tehnikah in na različnih materialih, prinesejo košček njegovih rodnih krajev, ki so mu tako ljubi«.

Ivan Malešič, podpredsednik Lovske zveze Slovenije, je pozdravil vse zbrane

Avtor razstave Čopič in lov David Černuta je mizar, rezbar, lovec, predvsem pa slikar. Živi in ustvarja v svojem rodnem kraju Log pod Mangrtom. Že kot majhnega fantiča ga je oče seznanil z vsemi čari narave, gora, predvsem pa z divjadjo. Od očeta je dobil tudi prve napotke o risanju in slikanju. Razstavo Čopič in lov predstavlja le del iz sicer obsežnega slikarskega dela. Razstavljena so dela v različnih tehnikah in na različnih materialih. Avtor največ ustvarja v akrilu in olju, ljub mu je tudi suhi pastel, preizkuša pa se tudi v akvarelu. Je likovni pripovedovalec, vir njegovega likovnega poglabljanja pa je narava. V vsako likovno zgodbo vtke tudi svoj pogled, čustva, razmišljanja in tako pripovednost nenehno prepleta z izpovednostjo.

 

David Černuta je mizar, rezbar, lovec, predvsem pa slikar

Na prireditvi so zaigrali tudi Domžalski rogisti, ki so se predstavili s tremi skladbami: Slovenske fanfare, Čarostrelec in Gamsshutzen Marsch. Kulturno društvo Domžalski rogisti deluje vse od leta 1991 in bo prihodnje leto praznovalo že 25-letnico delovanja. Do danes so imeli več kot 800 nastopov v Sloveniji, gostovali pa so tudi v Italiji, Avstriji in na Češkem.

  

Domžalski rogisti so se predstavili s tremi skladbami

David Černuta se je zahvalil Lovski zvezi Slovenije za organizacijo razstave in obiskovalcem za udeležbo na prireditvi. V svojem kratkem nagovoru je vse zbrane povabil na ogled razstave in na prijetno druženje.

 

Nekaj vtisov obiskovalcev:

Hvala za lepo razstavo, ki nam pričara lepote narave in prekrasnih živali. Tako lahko slika le človek, ki jo tudi intimno doživlja.

Naj vam zdravje v prelepi naravi služi še na mnoga leta.

Hvala za čudovito razstavo in lep večer. Naj ti tvoja roka služi, da v bodoče ustvariš še veliko umetniških slik.

Čestitke ob čudoviti razstavi, še veliko lepih slik in lepih trenutkov v naravi.

 

Razstava je na ogled vsak delavnik med 9. in 13. uro.

 

 

 

 

 

 

 

Avtor fotografij: Štefan Vesel

Shrani permalink.

Comments are closed.