V Beltincih zadoneli lovski rogovi

Slavnostni koncert ob 50-letnici Kulturno umetniškega društva (KUD) Prekmurski rogisti v Kulturnem domu Beltinci je vnovič potrdil njihovo veljavo in vpetost v slovensko lovsko kulturo.

Foto: arhiv KUD Prekmurski rogisti

Dom kulture Beltinci, ki rahlo spominja na veliko panonsko hišo, je bil zadnji petek v marcu prizorišče jubilejnega koncerta ob 50-letnici KUD Prekmurski rogisti. Vse je bilo tako, kot se za zlati jubilej spodobi. Vedro razpoloženje nastopajočih in velika pričakovanja obiskovalcev, ki so v zgodnjem večeru prišli v dvorano beltinskega hrama kulture.

Žal je bilo med njimi malo članov zelene bratovščine. Člani 24 lovskih družin iz Zveze lovskih družin (ZLD) Prekmurje in sodelavci Lovišča s posebnim namenom (LPN) Kompas in Fazan Beltinci bi ob takšnem prazniku skupaj z vodstvom ZLD Prekmurje morali napolniti dvorano do zadnjega kotička. Škoda, sploh, ker se je ta pripomba slišala tudi med občinstvom.

Jože Grlec. Foto: arhiv Marjan Toš

Jubilanti se za Beltince niso odločili naključno, pač pa zavestno, saj je bil od tod doma legendarni prof. Jože Grlec, nestor slovenskih lovskih rogistov. S koncertom so namreč obeležili tudi 110-letnico njegovega rojstva. Lepa gesta KUD Prekmurski rogisti, ki jim je prof. Grlec postavil trdne temelje.

Na skrbno pripravljen jubilejni koncert so prišli tudi nekateri povabljeni gostje, med njimi predsednik ZLD Prekmurje in predsednik Uredniškega odbora LZS za založništvo dr. Arpad Köveš, predsednik Komisije za lovsko kulturo LZS mag. Jani Šalamon, predsedniki nekaterih sosednjih območnih lovskih zvez in mnogi prekmurski kulturni delavci, ki cenijo lovsko ljubiteljsko kulturno dejavnost.

Po uvodnem zvenu Prekmurskih rogistov je imel kratek nagovor njihov neumorni predsednik Rudi Slogovič, ki je z izbranimi besedami orisal kronologijo nastajanja in razvoja te kulturne skupine, ki velja za pionirsko v Sloveniji, in ki je pustila globoke sledi tudi na odrskih deskah v sosednji Avstriji, Madžarski in na Hrvaškem. Posebnega pozdrava je bil deležen edini še živeči ustanovni član Anton Vidonja. Ob zlatem jubileju so izdali tudi zbornik z naslovom Zlati jubilej Prekmurskih rogistov.

Anton Vidonja (prvi z desne) je edini še živeči ustanovni član KUD Prekmurski rogisti. Foto: Marjan Toš

»Zbornik zajema obdobje od leta 1997 do 2022, v njem je kronološko nanizanih zadnjih petindvajset let našega delovanja. Prvih 25 let pa je že zajetih v zborniku, ki je izšel leta 1997 pod naslovom Srebrni jubilej Prekmurskih lovskih rogistov. K tekstualnemu delu novega zbornika je dodanih mnogo fotografij in drugih zanimivosti. V prilogah so podatki o članstvu, o naših nastopih, o dosežkih na mednarodnih tekmovanjih rogistov ter o prejetih priznanjih in odlikovanjih. Posebno poglavje pa predstavljajo zbrane anekdote Jožeta Grleca in informacija o založniški dejavnosti našega društva”, je povedal Slogovič. Njihovo kulturno poslanstvo je neprecenljivo in samo upamo lahko, da bo ostalo tudi naslednja desetletja. Prihajajo mlajši člani in to daje upanje, da bo tradicija ostala.

Rudi Slogovič: »Prehodili smo bogato kulturno-ustvarjalno pot in postali ambasadorji lovske kulture doma in na tujem, kar potrjujejo tudi številna priznanja in nagrade.

V nadaljevanju koncerta so poleg gostiteljev vsi nastopajoči ogreli dlani obiskovalcev, saj so se predstavili  s skladbami, ki so segale do srca. Iz sosednje Avstrije sta prišli kar dve skupini lovskih rogistov, in sicer Bad Radkersburg Halbenrain und Geisthal in JHBG Jennersdorf, do domačih skupin smo slišali še zven lovskih rogov rogistov ZLD Ptuj-Ormož, Križevskih rogistov in rogistov Lovske zveze Maribor.

Za konec je v skupnem nastopu vseh zadonela še mogočna Hubertova koračnica. Bogati program, ki ga je  prijetno povezoval Edvard Jakšič, so popestrili člani Pevskega društva prekmurskih lovcev pod vodstvom zborovodkinje Suzane Škafar. Pevci, ki sem jim leta že poznajo, so dodali droben kamenček v mozaik praznovanja Prekmurskih rogistov.

Pevsko društvo prekmurskih lovcev

O pomenu lovske kulture je spregovoril slavnostni govornik, predsednik Komisije za lovsko kulturo LZS, mag. Jani Šalamon. Izjemno posrečeno je izrisal poti ljubiteljskega kulturnega ustvarjanja, po katerih že desetletja hodijo tudi lovski rogisti in pevci. Z izbranimi besedami se je jubilantom zahvalil za vsa odrekanja in prosti čas, ki so ga posvetili kulturnemu ustvarjanju in obogatili lovsko kulturno zakladnico.

Mag. Šalamon je skupaj s predsednikom ZLD Prekmurje dr. Kövešem jubilantom podelil plakete za lovsko kulturo LZS. Zlato plaketo za lovsko kulturo je prejelo KUD Prekmurski rogisti. Plakete so prejeli tudi člani KUD Prekmurski rogisti, in sicer: Štefan Horvat in Štefan Fartelj (zlato), Vlado Kolman, Sandi Kropec, Stanko Peterka, Andrej Smodič in Andrej Marušič (srebrno) ter Zvonko Kajdič (bronasto).

Obiskovalci smo doživeli bogat lovsko obarvani kulturni večer in se razšli duhovno bogatejši z željo, da bi zven prekmurskih lovskih rogov še dolgo odmeval. Doma in na tujem.

dr. Marjan Toš

Shrani permalink.

Comments are closed.