Nostalgični lovski pasteli

Zgodaj zvečer na drugo sredo v juniju, ko je prestolnico zajelo spokojno vzdušje še mladega, a vročega poletja, je Zlatorogova vila v osrčju glavnega mesta odprla vrata nadarjenemu umetniku Milanu Samarju in njegovi zbirki del. Bilo je soparno, hkrati pa je bilo v vsakem kotičku mogočne lovske rezidence toliko pozitivne energije, da se je na marsikaterem obrazu narisal nasmešek, ki je segal do ušes. Glasbena skupina DOBR JOKE je uglaševala svoje inštrumente, zbrani gostje pa so v pričakovanju začetka programa sproščeno kramljali.

Ko je bilo vse nared, se je prireditev začela. Ljubitelje umetnosti je pozdravil mag. Lado Bradač, podpredsednik Lovske zveze Slovenije. Samarju, vsestranskemu umetniku z dolgim seznamom referenc in sposobnosti, se je podpredsednik Bradač zahvalil za sodelovanje in poudaril, da je počaščen, da se je Samar odločil razstavo pripraviti v prostorih Lovske zveze Slovenije. Podpredsednik Bradač je v kratki predstavitvi Samarjevega delovnega življenja posebej izpostavil, da je Samar, ki je oblikovalec, grafik, fotograf, slikar in lovec, od nekdaj rad risal in imel to srečo, da je svoj hobi in strast spremenil v svoj vir preživetja. Samar je namreč več kot desetletje risal animirane filme za TV Slovenija, za Slovensko akademijo znanosti in umetnosti pa je pripravljal slike izkopanin. Daleč največ pa je risal na svojem rednem delovnem mestu v propagandnem oddelku Kolinske, kjer je oblikoval embalažo različnih izdelkov. Samar je za svoje oblikovalske dosežke prejel številne nagrade, z oblikovanjem pa se ukvarja še danes, ko mesec za mesecem pridno tehnično ureja revijo Lovec, kar počne z veliko natančnostjo.

Podpredsednikovemu uvodnemu nagovoru je sledila točka glasbene skupine DOBR JOKE, ki jo  sestavljajo vrhunski glasbeniki, eden med njimi je tudi Milanov sin Grega Samar. Družbo mu delajo Nermin Puškar, Kristijan Kalaba in Damir Jazbec. Vsi že vrsto let ustvarjajo na glasbeni sceni, v tej zasedbi pa jih druži želja po preigravanju starih uspešnic. S svojevrstno aranžiranimi pesmimi so obiskovalce razstave popeljali v drug svet, daleč stran od navadnega vsakdana, v galerijske prostore, napolnjene s pretežno arhaičnimi motivi, pa so vnesli svežino, pridih modernega in dinamiko, saj so se skoraj vsi zbrani narahlo pozibavali v bokih ali vsaj tapkali z nogo ob tla. Tudi člani skupine so se prestavili v drug svet, v katerem je vse podrejeno zakonom glasbe, in videti je bilo, kot da neskončno uživajo.

Razstavo Lovski pasteli je odprl sam Milan Samar, ki je najprej pozdravil vse, ki so se udeležili slavnostnega dogodka, nato pa pojasnil, da lovski motivi, ki jih je naslikal, vzbujajo nostalgijo po starem načinu lova, zato je namenoma uporabil pastele, ne pa kakšne druge tehnike, na primer olja na platnu. Povedal je še, da je njegova generacija lovcev lahko veliko bolj uživala v lovu, kot se lahko v lovu uživa zdaj, saj je bilo včasih več možnosti loviti brez obveznosti in časovnega pritiska kot danes.

Zbrani gostje so bili navdušeni nad razstavljenimi deli in samim dogodkom:

»Lovske zgodbe v sliki povedo več kot cel roman. Želimo si še več takšnih dogodkov, kot je današnji.« (Jože)

»Izredno lepo doživetje ob razstavi Lovski pasteli, ker resnično vzbudijo že zdavnaj pokopano nostalgijo.« (Rado)

»Vse spoštovanje za trud in talent in velika hvala, ker si to delil z nami. Odprtje razstave pa je bilo fantastična dogodivščina, kakršnih v teh prostorih želim še veliko.« (Marjan)

Razstava predstavlja pastele, osnovane na podlagi starih nemških grafik in bakrorezov z lovskimi motivi iz 18. in 19. stoletja. Takim povečanim arhaičnim motivom avtor vdihne tisto čarobno, prastaro, spokojno barvitost jutranjega ali večernega lova in divjadi. Človek bi se s pomočjo skrivnostnih barvnih odtenkov najraje kar poenotil z vabljivimi arhaičnimi trenutki divjadi in lovskega dogajanja v gozdu, na travniku, jezeru in se podal v zgodovinski čas, ki ga tako umirjeno in nazorno uprizarja Samarjeva pastelna slika pod steklom, okronana z okvirjem, ki nežno objema nostalgičen lovski trenutek. Razstavljenim lovskim pastelom delajo družbo trije portreti avtorjeve štiriletne vnukinje Sare. Ljubko deklico, ki obožuje konje, je njen dedek naslikal v prvem, drugem in tretjem letu njene starosti.

Lovski pasteli so na ogled vsak delavnik od 9. do 13. ure.

Na Facebook strani Foruma Lov si lahko ogledate reportažo z odprtja razstave Milana Samarja. Pripravil jo je urednik Foruma Lov Marijan Likar.

www.facebook.com/forumlov.org

Gozdna vila

Milan Samar je dal izjavo za oddajo Dober pogled

Ljubitelji umetnosti so se zbrali v prostorih galerije Lovske zveze Slovenije

Galerija je odprla vrata že četrti razstavi

Glasbene skupina DOBR JOKE je navdušila zbrano občinstvo (od leve proti desni: Kristijan Kalaba, Damir Jazbec, Nermin Puškar in Grega Samar)

Milan Samar se je zahvalil podpredsedniku Lovske zveze Slovenije mag. Ladu Bradaču za lep govor

Milan Samar z vnukinjo Saro

Samarjeva vnukinja Sara pred svojimi portreti

Shrani permalink.

Comments are closed.