Dobrodelni koncert za družini dveh tragično preminulih lovcev

Zveza lovskih družin Novo mesto je v sodelovanju z Lovsko zvezo Slovenije v petek, 12. junija 2015, organizirala dobrodelni koncert za družini dveh tragično preminulih lovcev. 46-letni Damjan Smrtnik z Zgornjega Jezerskega in 50-letni Marko Gerdin iz okolice Trebnjega sta se smrtno ponesrečila lani decembra med lovom na gamse na Jezerskem. Koncert je potekal v Veliki dvorani Kmetijske šole Grm v Centru biotehnike in turizma v Novem mestu. Za družini umrlih so dobri ljudje, ki so se udeležili prireditve, zbrali 2.080 evrov, za vsako družino po 1.040 evrov.

Koncert se je začel s predstavitvijo fotografij umrlih članov zelene bratovščine. Pomagajmo odprtih src, osrednja misel dogodka, je bila ves večer izpisana na belem platnu. Spomine, ki jih je na umrla zabeležil fotografski objektiv, je pospremila na citre zaigrana melodija Cvetje v jeseni. Na vabilu pa smo lahko prebrali: »Iz toplega zavetja koče pod Grintavcem, kjer so ob zadnji kavici kovali lovske načrte, so prijatelji Marjan in Jože ter Damjan in Marko krenili v hladno decembrsko jutro. Meglice so zastirale pogled na vrhove okoli Virnikovega Grintovca. Dogovor je bil jasen – po lovu na gamse se okoli kosila dobimo v koči. Damjan in Marko sta krenila nad gozdno mejo, Marjan in Jože sta ostala nižje in zaman čakala na vrnitev prijateljev. Zmrzal na travniku, ki ga je Damjan tako dobro poznal, saj je bil v njegovi lasti in ga je vsako leto kosil, je oba pognala v globel. Hotela sta si pomagati, a zaman. Skupno sta zdrsnila čez rob v globino tja na Virnikov Grintovec. Ravno dovolj časa sta imela, da sta še pomislila in se v mislih poslovila od svojih dragih, preden sta odšla v večna lovišča. Lovci smo ena družina in pomagali bomo vajinim dragim. Ne bomo vaju pozabili, počivajta v miru. Zagotovo se enkrat zopet snidemo.«

Povezovalec prireditve Luka Bregar je pozdravil vse, ki pomagajo odprtih src, nato pa je prvi glas ljubljanske Opere Marko Kobal, ki ga je na citrah spremljal Tomaž Plahutnik, zapel pesem Slovenec sem. Slišal se je tudi svečan zvok fanfar v izvedbi Dobovskih rogistov. V imenu Lovske zveze Slovenije je vse navzoče pozdravil Franc Kene, predsednik Komisije za lovsko kulturo in odnose z javnostmi pri Lovski zvezi Slovenije. Povedal je, da je vesel, da so se zbrali v takšnem številu in da se nadaljuje tradicija dobrodelnih koncertov. Lovska zveza Slovenije je namreč lani prvič izvedla dobrodelni koncert na Igu, denar, ki so ga zbrali na prireditvi, pa sta prejeli družini takrat šestletnega Luke, ki ima cerebralno paralizo, in petletnega Matica s težko duševno motnjo, sumom na avtizem, nepravilnostmi na srcu in cistami na možganih. Franc Jarc, predsednik Zveze lovskih družin Novo mesto, je posebej pozdravil družini umrlih lovcev, zahvalil pa se je tudi vsem, ki so se udeležili koncerta. »Pomagajmo drug drugemu, delajmo dobra dela pa nam bo vsem lepo,« je še dejal. Sledile so glasbene točke naslednjih glasbenih gostov: Lovski pevski zbor Zveze lovskih družin Novo mesto, Dobovski rogisti, Lovski pevski zbor Bele krajine, Rogisti s Krke (Zveza lovskih družin Kočevje), Šentjernejski rogisti, Lovski pevski zbor Globoko, Harmonikarji Zveze lovskih družin Novo mesto, ponovno pa je zapel tudi Marko Kobal. Povezovalec programa je občinstvu sporočil, da ni treba, da je dogodek turoben, čeprav jih je združila tragedija. Za humoristične vložke je tako poskrbel Dane Barle v podobi strica Krjavlja. Za Harmonikarje Zveze lovskih družin Novo mesto je bil to krstni nastop in dokazali so, da je harmonika kraljica slovenskih src. Ob igranju slovenske klasike, tj. Slakovega Čebelarja, je občinstvo prepevalo, vriskalo, ploskalo in harmonikarji so morali zaigrati še eno pesem, ki sicer ni bila predvidena kot del programa.

Nato sta predsednik Zveze lovskih družin Novo mesto Franc Jarc in strokovni tajnik Stane Gabrijel prišla povedat, da so na dobrodelnem koncertu zbrali 2.080 evrov. Družini sta tako prejeli vsaka kuverto s 1.040 evri. Predstavnika obeh družin sta s hvaležnostjo prevzela zbrani denar. Sledila je podelitev priznanj nastopajočim, ki jo je Stane Gabrijel pospremil z naslednjimi besedami: »Lep, čudovit koncert ste nam pričarali.« Lovski pevski zbori in rogisti so pod vodstvom dirigenta Franca Keneta izvedli še pesem Mi smo lovci. Voditelj se je zahvalil vsem udeležencem dogodka in poudaril, da je danes težko najti nekoga, ki sočloveku stoji ob strani, vsi nastopajoči pa so nato izvedli še nekaj pesmi, ob katerih je občinstvo v dvorani stalo in pripevalo znane melodije.

Služba za odnose z javnostmi Lovske zveze Slovenije

Povezovalec programa Luka Bregar (levo) in humorist Dane Barle kot stric Krjavelj (desno)

Franc Kene, predsednik Komisije za lovsko kulturo in odnose z javnostmi

Franc Jarc, predsednik Zveze lovskih družin Novo mesto

Prvi glas ljubljanske Opere Marko Kobal in citrar Tomaž Plahutnik

Dobovski rogisti

Lovski pevski zbor Zveze lovskih družin Novo mesto

Lovski pevski zbor Bele krajine

Rogisti s Krke (Zveza lovskih družin Kočevje)

Šentjernejski rogisti

Lovski pevski zbor Globoko

Harmonikarji Zveze lovskih družin Novo mesto

Brat preminulega Damjana Smrtnika je prejel kuverto s 1.040 evri in šopek rož za lovčevo vdovo

Vdova preminulega Marka Gerdina je prejela kuverto s 1.040 evri in šopek rož

Podelitev priznanj nastopajočim

Skupni nastop lovskih pevskih zborov in rogistov (dirigent: Franc Kene, skladba: Mi smo lovci)

Občinstvo v Veliki dvorani Kmetijske šole Grm (Center biotehnike in turizma, Novo mesto)

Skupni nastop vseh nastopajočih

Shrani permalink.

Comments are closed.