V spomin: FRANC AVBERŠEK (1947 – 2022)

V 75. letu starosti je umrl nekdanji predsednik Lovske zveze Slovenije, gospodarstvenik in politik mag. Franc Avberšek iz Velenja. Med lovci v lokalnem in širšem slovenskem prostoru je bil izredno spoštovan in cenjen lovski tovariš, iskren prijatelj in preudaren lovski funkcionar.

Franc Avberšek. Vir: knjiga Zeleno, srčno, častno in odgovorno

Avberšek je postal član lovske organizacije leta 1975 kot pripravnik v Lovski družini Velenje. Po opravljenem lovskem izpitu je nadaljeval strokovno izobraževanje v okviru nekdanje Dopisne šole za lovske tehnike pri Lovski zvezi Slovenije in ga tudi uspešno zaključil ter si leta 1979 pridobil naziv lovskega tehnika, zdajšnjega lovskega mojstra. V LD Velenje je opravljal najodgovornejše funkcije: njen starešina je bil med letoma 1986 in 1987 ter 1996 in 2003, med letoma 1992 in 1995 pa gospodar družine ter njen strelski referent.

Poleg omenjenih funkcij je bil zelo dejaven pri delu z mladimi, saj je kot predavatelj skušal približati lovstvo kot dejavnost osnovnošolski mladini in otrokom v vrtcih. Bil je predsednik organizacijskega odbora lovske razstave Življenje v naravi, ki je bila leta 1988 zelo odmevna v slovenskem prostoru, prav tako je bil predsednik organizacijskega odbora omenjene lovske razstave tudi leta 1993. Deloval je v lovskem strelstvu in leta 1980 organiziral zdaj že tradicionalno strelsko prireditev za pokal XIV. divizije. Bil je tudi pobudnik in urednik Zbornikov ob 35- in 50-letnici LD Velenje.

Franc Avberšek. Vir: knjiga Zeleno, srčno, častno in odgovorno

Zaradi svojih organizacijskih sposobnosti je v LD organiziral in vodil številne družabne večere ter izlete za člane LD in njihove družinske člane. Nepozabno je tudi njegovo vodenje lovskih krstov in lovskega ropota. Mag. Franc Avberšek je vedno izredno cenil in spoštoval slehernega lovca, zato je tudi svetel vzor mlajšim lovcem. Kljub bolezni in invalidnosti je bil vedno pripravljen pomagati z nasveti in lepo besedo. Zaradi njegovega odnosa do narave, stvarstva, lova in lovcev mu je LD Velenje leta 2017 podelila najvišje priznanje LD, naziv častnega člana.

Franc Avberšek. Vir: knjiga Zeleno, srčno, častno in odgovorno

Poleg udejstvovanja v matični LD Velenje je kmalu začel delovati tudi v območni Savinjsko-Kozjanski zvezi lovskih družin Celje. Med letoma 1976 in 1980 je bil član njene komisije za izobraževanje  ter med letoma 1976 in 1983 član Upravnega odbora SK ZLD Celje; več let jo je vodil tudi kot predsednik.

Za predsednika LZS je bil izvoljen na rednem občnem zboru LZS junija 1993 v Lenartu in je slovensko lovsko organizacijo je vodil vse do konca mandata leta 1997. Med letoma 1997 in 2001 je ostal član njenega Upravnega odbora, nato pa je do leta 2016 deloval v njenih strokovnih komisijah, nazadnje v obdobju 2012 do 2016 v komisiji Mladi in lovstvo. Mag. Franc Avberšek je vodil LZS v zahtevnih razmerah po občutnih političnih in družbenih spremembah v Sloveniji po njeni osamosvojitvi leta 1991. Čeprav je bil politik, ni dopustil politizacije v organizaciji in je bil zelo preudaren pri vseh poskusih poseganja nekaterih političnih strank v lovsko problematiko.

Slovenski lovci ga bomo ohranili v lepem spominu.

dr. Marjan Toš

Shrani permalink.

Comments are closed.