Ministrstvo predlaga interventni zakon o odvzemu medveda in volka

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) vladi predlaga sprejem interventnega zakona o odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave z omejeno veljavnostjo.

Z interventnim zakonom, ki naj bi veljal do septembra 2020, bo izveden izredni odstrel 11 volkov in 175 medvedov.

Samo letos volkovi poklali 72 glav drobnice, 19 glav govedi, 15 konjev …

Interventni zakon je pripravljen zaradi prenamnožitve medvedov in volkov do te mere, da so te živali v zadnjem obdobju spremenile način obnašanja, ki predstavlja neposredno grožnjo za prebivalce: napadi v naseljih, napadi na domače živali, poleg drobnice tudi na govedo, konje, osle. Izredne situacije, ko zveri dnevno ogrožajo življenja, zdravje in premoženje ljudi, se ne da reševati v okviru obstoječih predpisov, pravijo na MKGP. Samo letos so volkovi poklali 72 glav drobnice, 19 glav govedi, 15 konjev, dve drugi domači živali in enega osla, po poročanju STA navaja kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec.

Vlada bo imela predlog interventnega zakona na dnevnem redu v kratkem. Za interventni zakon so koalicijski poslanci, predsedniki strank in generalni sekretarji ter vladna ekipa pripravili vse potrebne pravne in strokovne podlage. O ukrepu je kmetijska ministrica obvestila tudi predsednika Vlade RS in pristojno Ministrstvo za okolje in prostor, ki vložitvi predloga zakona ne nasprotuje.

Foto: Pixabay

Shrani permalink.

Comments are closed.