Na lovskem sejmu v Celju tudi Lovska zveza Slovenije

Na Dnevih lovstva, ki bodo med 17. in 19. marcem, na Celjskem sejmu se bo v dvorani C s pestrim naborom dejavnosti predstavljala tudi Lovska zveza Slovenije. Vabljeni na naš razstavni prostor!

Foto: Andrej Miklavčič

Poseben kotiček bo prikazoval gozdne živali v naravnem okolju, predvajali bomo zanimive posnetke narave in prostoživečih živali. Pohvalili se bomo tudi z izjemnimi rezultati naših strelcev na mednarodnih tekmovanjih. Obiskovalci se bodo lahko pomerili v streljanju na divjad v pokrajini na simulatorju streljanja Simway. Povsem varno, a realistično doživetje, primerno za vsakogar.

Obiskovalci sejma bodo lahko na našem razstavnem prostoru kupili izbrane knjige iz Strokovne in Zlatorogove knjižnice, družabne igre, značke in druge artikle iz programa LZS. Na razstavnem prostoru Lovske zveze Slovenije se bo predstavljalo Lovsko dobrodelno združenje Diana, ki za obiskovalce pripravlja bogat srečelov. Predvsem ženski del obiskovalcev pa bo pritegnil čudovit nakit iz roževine ustvarjalca Štefana Gorenčiča.

OBVESTILO: Lovski psi DOBRODOŠLI na dnevih lovstva na Celjskem sejmu!

Osveščanje mladih o nalogah in delu lovcev v naravi

Mladi so prihodnost naše družbe, zato lovci mlade obiskujemo v šolah in vrtcih, kjer jih seznanjamo z naravovarstveno vlogo lovstva, organiziramo lovske tabore in sodelujemo pri izvedbi šolskih lovskih krožkov. Na sejmu bodo na voljo publikacije, namenjene mladim. Preizkusili se bodo lahko tudi v nagradni igri, v kateri bodo ugotavljali, kako dobro poznajo naše prostoživeče živali.

Predstavili bomo projekt »Spoznaj lovca«, ki ga izvajata Savinjsko Kozjanska zveza lovskih družin Celje in Mladinski center Celje. Projekt osvešča mlade o pomenu lovstva za lokalno okolje in lokalno skupnost. S projektom, ki se začenja marca letos in zaključi marca prihodnje leto, bodo vključili mlade v aktivnosti, preko katerih bodo spoznali naloge in delo lovcev v naravi, okrepili zavedanje, da lovstvo ne pomeni zgolj lova na divjad, ampak predstavlja tudi vrsto aktivnosti za ohranjanje narave, njenega ravnovesja, skrb za varovanje gozdov in pestrosti živalskih vrst, skrb za pripravo krme za živali med zimo, preprečevanje širjenja bolezni, odpravljanje škod itd.

PETEK, 17. 3.: Mednarodna konferenca o risu ‘Lovci in varstvo risa v Evropi’

Tema mednarodne konference, ki jo v okviru projekta LIFE Lynx organizira Lovska zveza Slovenije v sodelovanju s FACE (Združenje zvez za lov in varstvo divjadi v EU), je »Lovci in varstvo risa v Evropi«. Prvi dan konference, ki bo v Kongresnem centru, bo namenjen predavanjem in razpravam, ki predstavljajo izkušnje lovcev in članov projekta iz področja monitoringa risov in drugih projektnih aktivnosti. Vodilni strokovnjaki za velike zveri iz Evrope bodo delili svoje izkušnje o ohranjanju risa in pomenu dialoga ključnih deležnikov, predvsem o pomenu aktivnega vključevanja lovcev za zagotavljanje varstva in ohranjanja risa. Drugi dan se bodo udeleženci odpravili na projektno območje, kjer bodo v praksi predstavljene različne aktivnosti, ki jih izvajamo v okviru projekta LIFE Lynx.

SOBOTA, 18. 3.: Slovenski lovski dan »Lovstvo, trajnostna raba naravnih virov in biodiverziteta«

Vrhunec sejemskega dogajanja bo za nas vsekakor Slovenski lovski dan, letos na temo »Lovstvo, trajnostna raba naravnih virov in biodiverziteta«. Predavali bodo številni domači strokovnjaki, ki se ukvarjajo z raziskavami, varstvom in upravljanjem divjadi ter drugih prostoživečih živali. Poleg pomena sistematičnega trajnostnega upravljanja populacij in aktivnosti, ki jih izvajamo lovci za varstvo narave oziroma biodiverzitete (biotske raznovrstnosti), bodo predstavili tudi zanimiva nova spoznanja o srnjadi, divjem prašiču, alpskem gamsu, alpskem kozorogu, muflonu, evropskem bizonu, risu, divji mački, nutriji in navadnem polhu. Vsebinsko pester posvet, ki bo v Kongresnem centru, je namenjen vsem, potrebne pa so predhodne prijave preko Lisjaka (za lovce) in po e-pošti lzs@lovska-zveza.si (za nelovce). Program posveta je dostopen TUKAJ.

NEDELJA, 19. 3.: Državno prvenstvo v oponašanju jelenjega rukanja

Zadnji dan sejma bo v dvorani C1 na sporedu 16. Državno prvenstvo v jelenjem rukanju. V zgodovini lova so bili še posebej cenjeni tisti lovci, ki so znali oponašati ter priklicati divjadi in naši ‘rukači’ v tej disciplini dosegajo odlične uspehe tudi na evropskih prvenstvih.

Vse tri dni sejma bodo obiskovalci lahko prisluhnili slovenskim lovskim pevskim zborom in skupinam lovskih rogistov. V okviru sejma pa bo poskrbljeno tudi za gurmanske užitke – potekalo bo tudi tekmovanje v kuhanju divjačinskega golaža.