Aviarna influenca: ukinjeni ukrepi

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin obvešča, da se z današnjim dnem ukinjajo zaščitno in ogroženo območje ter ukrepi na teh območjih, ki so bili uvedeni zaradi pojava visoko patogene aviarne influence (HPAI) H5N1 pri perutnini.

Foto: Pixabay

Po preteku predpisanega obdobja in izvedenih vseh ukrepih zaradi izbruha aviarne influence, tako na okuženem gospodarstvu kot območjih z omejitvami, ter na podlagi negativnih rezultatov kliničnih pregledov in preiskav, se na podlagi sklepov Državnega središča za nadzor bolezni s 27. januarjem 2022 odpravijo ukrepi ter zaščitno in ogroženo območje. Rejci morajo kljub temu dosledno izvajati biovarnostne ukrepe.

Zelo pomembno je tudi zgodnje odkrivanje bolezni. Z izvajanjem ukrepov za zgodnje odkrivanje in hitro potrditev bolezni se lahko omeji širjenje bolezni in posledično zmanjšajo škode, ki jih pojav bolezni povzroči. Pri znakih, ki bi lahko kazali na pojav aviarne influence v reji (klinični znaki, spremembe v proizvodnji – padec nesnosti, povečana umrljivost, zmanjšana poraba vode in krme), naj rejci perutnine nemudoma pokličejo svojega veterinarja.

Zaradi primerov aviarne influence, potrjenih pri prostoživečih pticah, še vedno ostajajo v veljavi ukrepi, ki veljajo za celotno območje Slovenije in so objavljeni na spletni strani Uprave.

Podrobnejše informacije so dostopne na spletni strani Aviarna influenca v Sloveniji.