Podelitev lovskih spričeval in podpis zaprisege mladih lovcev in lovk v SKZLD Celje – generacija 2024

Tudi v letošnjem letu smo v Savinjsko Kozjanski zvezi lovskih družin (SKZLD) Celje smo v spomladanskem času izvedli tečaj za lovski izpit.

Mladi lovci in lovke SKZLD Celje – generacija 2024 Foto: Zdravko Mastnak

S predavanji smo začeli 24. februarja in jih zaključili 11. maja. Predavanja so bila ob sobotah v dopoldanskem času, izpiti ob petkih in so potekali v dveh skupinah. Predavanja in izpiti so bili v lovskem domu Lovske družine (LD) Žalec na Rinki. Zaključni izpit je potekal na sedežu zveze v času od 3. do 7. junija. Kandidati so bili razdeljeni po časovnici – 20 minut za vsakega. 

Na tečaj so lovske družine prijavile 56 kandidatov, od katerih je en kandidat odstopil od tečaja že na samem začetku. Kandidat, ki je ponavljal izpit iz lanskega leta, tečaja sploh ni obiskoval, niti opravljal izpitov. Prav tako smo imeli kandidata, ki lani ni v celoti opravil izpitov in je letos opravljal manjkajoče izpite z zaključnim izpitom. Eni kandidatki je bil na podlagi šestega odstavka 61. člena ZDLov-1, delno priznan lovski izpit, vendar je morala opraviti preizkus znanja iz predmetov, ki jih na fakulteti ni opravila.

Izpit uspešno opravilo 52 kandidatov

Predavanja je obiskovalo 54 kandidatov, od katerih eden letos tudi ni opravil vseh zahtevanih izpitov in tako ni izpolnil pogoja k pristopu na zaključni izpit. Izpit bo ponavljal naslednje leto. Tako se je na zaključnem izpitu pred komisijo izmenjalo 52 kandidatov, ki so vsi uspešno opravili izpit. Povprečna ocena zaključnega izpita je bila 3,63, celotnega letošnjega tečaja pa 3,51.

Slovesno prireditev podelitve spričeval in podpis zaprisege mladih lovcev smo 21. junija v gostišču Hochkraut v Tremerjah, ki so se je poleg slavljencev udeležili njihovi mentorji, člani predavateljskega aktiva in starešine lovskih družin, iz katerih so bili tečajniki. Po uvodni melodiji Savinjskih rogistov je zbrane  najprej pozdravil  predsednik Upravnega odbora SKZLD Celje Miran Freitag, ki se je dotaknil prehojene poti, ki so jo pripravniki prehodili od vstopa v lovsko družino, časa pripravništva, do zaključnega lovskega izpita, za kar jim je iskreno čestital.

Strokovni tajnik Zdravko Mastnak, ki je povezoval prireditev, je poudaril, da so v življenju vsakega človeka trenutki, ki mu ostanejo v spominu in se jih v življenju vselej z veseljem in ponosom spominja. Eden od takšnih je gotovo dan, ko so prejeli spričevalo o opravljenem lovskem izpitu in etični kodeks ter podpisali zaprisego slovenskega lovca. V imenu novo izprašanih lovcev je zaprisego Slovenskega lovca prebral Gregor Šketa, član LD Braslovče, ki je izpit opravil s povprečno oceno 5,00.

V odsotnosti predsednika komisije dr. Boštjana Pokornega je Miran Freitag vsakemu mlademu lovcu čestital za uspešno opravljen izpit, mu izročil lovsko spričevalo, podpisano zaprisego in etični kodeks. Prisotni predstavniki lovskih družin so jim izročili še lovsko izkaznico. Tako so postali enakovredni člani lovske organizacije s pravico izvajanja samostojnega lova.

Tudi letos smo imeli nekaj slušateljev, ki so po znanju pri posameznih izpitih  izstopali od ostalih: Gregor Šketa (LD Braslovče), povprečna ocena 5,00; Aleksandar Lepoja (LD Bojansko Štore) povprečna ocena 4,80; Janko Pezdevšek (LD Vojnik) povprečna ocena 4,73 in Nejc Pezdevšek (LD Vojnik) povprečna ocena 4,73. Kot veleva tradicija, smo tudi letos najboljšim v spomin izročili darilo v obliki lovskega trinožnega stola, ki jim bo koristil pri lovu.

Prireditev je zaključil strokovni tajnik Mastnak, ki je mladim lovcem in lovkam zaželel veliko uspehov in lepih trenutkov, ki jih bodo preživeli v naravi in  lovu.

Zdravko Mastnak

Shrani permalink.

Comments are closed.