Izkušnje in znanje, pridobljeno v projektu LIFE Lynx širimo v Francijo

Na mednarodni dan risov, 11. junija je v francoskem Remiremontu v bližini gorovja Vogezi potekala mednarodna konferenca o varstvu in ohranjanju risa.

Po predstavitvah je sledila okrogla miza z vsemi govorci. Foto: Corinne Barnet

Konferenca je nastala v okviru francoskega nacionalnega strateškega načrta upravljanja risa, ki ga je organizirala francoska zveza lovcev (Fédération Nationale des Chasseurs) v sodelovanju z regionalno zvezo lovcev na področju Vogezov (Fédération Départementale des Chasseurs des Vosges). Dogodka se je udeležil tudi predstavnik Lovske zveze Slovenije, ki je kot primer dobre prakse prikazal uspešen projekt LIFE Lynx in vključevanja lovcev kot ključnih deležnikov.

Populacija risa v tem predelu Francije je majhna in izolirana od drugih, večjih populacij, kot je na primer najbližja populacija risa v Pfalškem gozdu v Nemčiji. S ciljem vzpostavitve ugodnejšega stanja populacije, je konferenca bila namenjena lovcem in povečanju zavesti o pomembnosti ohranjanja tega plenilca v naravnih ekosistemih ter zagotavljanja višje ravni sprejemanja te vrste, ki jo lovci lahko dojemajo kot konkurenta za plen.

Predstavnik LZS Tilen Hvala je predstavil izkušnje naše organizacije pri vključevanju v projekt LIFE Lynx ter vključevanju lovcev ter lovskih družin v različne aktivnosti projekta (izpusti risov, monitoring z avtomatskimi kamerami, sodelovanje na seminarjih, predavanjih itd.). Predstavljeni so bili tudi rezultati analiz plenjenja risa iz Dinaridov (število, spolna in starostna struktura plena) ter nove smernice v lovsko upravljavskih načrtih, ki upoštevajo vpliv risa (tudi volka in šakala) na populacije parkljarjev, ki so nastale v okviru projekta.

Udeleženci so si lahko ogledali različne interaktivne vsebine, ki so prikazovale različne težave, s katerimi se risi v Evropi srečujejo. Foto: Tilen Hvala
Razstavljene fotografije risa avtorja Laurenta Geslina, ki je med drugim posnel tudi dokumentarni film »Luchs« (slo. »ris«). Foto: Tilen Hvala

Izpostavljena je bila pomembnost vključevanja lovskih organizacij k naravovarstvenim projektom za dvig prepoznavnosti delovanja lovcev na področju varstva narave ter za dvig ugleda lovstva v očeh širše javnosti. Odziv francoskih lovcev je bil pozitiven, saj je predstavitvi sledilo veliko vprašanj.

Projekt LIFE Lynx je bil prvi, ki je naslavljal reševanje populacije risa (ali drugih velikih zveri) pred izumrtjem in pri tem prepoznal ključno vlogo lovcev ter z njihovim sodelovanjem dvignil kakovost končnih rezultatov. Na to dejstvo smo slovenski lovci ponosni, na LZS pa si prizadevamo, da bodo naše znanje in izkušnje prevzele tudi druge lovske organizacije po Evropi.

Tilen Hvala, svetovalec za projektno delo LZS

Shrani permalink.

Comments are closed.