Dan odprtih vrat LD Šentilj

V Šentilju v Slovenskih goricah bo vse do 23. septembra praznično. Občina namreč praznuje tradicionalni praznik – Ilgovo. Uvod v letošnje praznovanje je bil obarvan »zeleno«. Tamkajšnja zelena bratovščina je namreč organizirala tradicionalno srečanje s kmeti in ostalimi domačini pri lovskem domu.

Lovski dom LD Šentilj je na stežaj odprl vrata množici domačinom. Foto: Marjan Toš

Kot je povedal starešina Lovske družine (LD) Šentilj Marjan Vernik, je bilo srečanje dobrodelno, saj so ves izkupiček, vključno s prostovoljnimi prispevki udeležencev, namenili za humanitarno pomoč na poplavljenih območjih. S to gesto so še enkrat dokazali, da je med lovci veliko srčnosti in tudi oni priskočijo na pomoč vsem, ki so pomoči potrebni. Domačini so pobudo lepo sprejeli in se srečanja pri lovskem domu množično udeležili.  

Šentiljska LD že vrsto let dobro sodeluje tako z domačini kot tudi z mnogimi drugimi društvi in organizacijami. Še posebej tvorno je sodelovanje lovcev z osnovno šolo, vrtcem in z občino Šentilj. Na letošnjem srečanju je bilo  poleg dobre volje v izobilju tudi kulinaričnih dobrot, saj so lovci gostom ponudili divjačinske salame, okusni srnjakov golaž in redko kulinarično posebnost – divjega prašiča izpod peke.  V pasje vročem dnevu ni manjkalo niti osvežilnih napitkov in rujne kapljice.

Mojstri lovske kulinarike so imeli polne roke dela. Foto: Marjan Toš

Gre za cerkveni praznik, saj cerkev v Šentilju nosi ime po svetniku sv. Ilju. Sveti Egidij, pri nas bolj poznan kot Tilen ali Ilj, s katerim se začenja svetniški koledar meseca septembra, se je kot puščavnik hranil z zelišči in z mlekom košute, ki je prihajala k njemu. Po legendi je gotski kralj na lovu zasledoval košuto, toda puščica je zadela puščavnika. Ko je videl njegovo svetniško življenje, mu je sezidal samostan, v katerem je Egidij umrl kot opat.

Lovci in domačini so si imeli veliko povedati. Foto: Marjan Toš

Srečanje pri lovskem domu je bilo odlično pripravljeno in je v celoti doseglo svoj namen. Lahko je zgled mnogim lovskim družinam, da se da brez nepotrebne slabe volje ali konfliktov dobro sodelovati z vsemi, s katerimi se soočajo na terenu pri skupnih nalogah varovanja okolja in prostoživečih živali. Šentiljski lovci to pač znajo in za njihov ugled v javnosti se ni treba bati. Tega jim priznava tudi lokalna skupnost, ki jim je namenila uvodni dan praznovanja občinskega praznika. To pa se ne dogaja povsod.

Marjan Toš

Shrani permalink.

Comments are closed.