Rudijev sv. Hubert na Velki

Pred Hubertovo sveto mašo v okviru srečanja lovcev in kmetov pri lovskem domu Lovske družine (LD) Velka v Slovenskih goricah je kip lovskega zavetnika blagoslovil mariborski nadškof in metropolit msgr. Alojzij Cvikl.

Udeleženci Hubertove sv. maše v LD Velka. Foto: Marjan Toš

Sv. Hubert velja tudi med slovenskimi lovci za zavetnika in zato ga v zeleni bratovščini s Hubertovimi mašami še posebej častijo. V mnogih lovskih domovih širom po Slovenji imajo njegove kipe ali skulpture. Pred dnevi so kip dobili tudi člani LD Velka v Slovenskih goricah.

Skoraj trimetrski kip sv. Huberta je izdelal rezbar in kipar Rudi Novak iz Mežice. Vse od leta 2000 že dela takšne skulpture in kipe ter jih postavlja ne le v Sloveniji, temveč tudi na Madžarskem, Slovaškem in v Avstriji. Kip sv. Huberta za lovce LD Velka je Rudi izdelal iz debelega hrastovega debla. Za izdelavo je porabil teden dni. Delal in spal je kar v lovskem domu in bil deležen velikega zanimanja zelene bratovščine.

Kip je pred Hubertovo sveto mašo blagoslovil mariborski nadškof in metropolit msgr. Alojzij Cvikel, ki je v slovesni pridigi poudaril pomen varovanja narave za prihajajoče rodove. Izpostavil je tudi našo skupno odgovornost za ohranitev naravnega okolja, ki je doživelo preveč hudih posegov, zaradi katerih posledice čutimo že dalj časa.

Hubert se je rodil leta 656 ali 658 verjetno v Toulousu, umrl pa leta 727 blizu današnjega Bruslja. Bil je plemenitega rodu, a se mu je življenje popolnoma spremenilo po ženini smrti. Posvetil se je oznanjevanju evangelija, postal je škof v Liegu in je znan kot apostol Ardenov. Kot škof je zelo dejavno širil evangelij med pogani, vse škofovske dohodke je običajno razdelil med reveže. Sveti Hubert je bil zelo češčen v srednjem veku in zaradi njegovega plemiškega porekla se je nekaj vojaških redov poimenovalo po njem.

Rudi Novak ob kipu sv. Huberta pri lovskem domu LD Velka. Foto: Marjan Toš

Marjan Toš

Shrani permalink.

Comments are closed.