Krst lovskega zelenca v Čagoni

Lovska družina (LD) Dobrava v Slovenskih goricah je zaradi velikega upadanja številčnosti male divjadi letos skupne jesenske love močno omejila. Izvedli so le dva, in sicer enega v okviru sodelovanja s sosednjo LD Vitomarci v Smolincih in drugega v Čagoni zaradi krsta lovskega zelenca. Lovu na fazane so se povsem odpovedali, na vsakem lovu so uplenili le po enega dolgouhca in to je bilo tudi vse. Zvitorepke so se jim na obeh lovih srečno izmuznile.

Pozdrav lovini pri čebelarskem domu. Foto: Marjan Toš

Lov v Čagoni so tamkajšnji revirni lovci pod vodstvom Ivana Ljubeca dobro pripravili in izvedli. Po krajšem lovu, ki je bil bolj sprehod skozi revir, so se zbrali na zadnjem pogonu v Čebelarskem domu v Čagoni, kjer so opravili lovski krst po starem običaju. Na zatožno klop so posadili zelenca Petra Zorka, ki je letos opravil lovski izpit.

Tožilec Matija Matko Hozjan ga je obtožil hudih kaznivih dejanj, med drugim celo hipnotiziranja modre sove. Njegov odvetnik Vlado Steinfelser pa ga je branil in izpostavil Petrovo skrb za naravo in divjad. Na koncu je sodni senat, ko je slišal še izvedensko mnenje psihiatra doc. dr. Ivana Turčina, ki ga je temeljito pregledal, vendarle pretehtal dokaze in ugotovil, da je zelenec vreden članstva v zeleni bratovščini.

Lovski krst zelenca. Foto: Marjan Toš

V imenu boginje Diane, za lovsko čast in poštenje ...

Naložili so mu nekaj kazni, potem pa ga je starešina LD Dobrava Franc Slekovec krstil: »V imenu boginje Diane za lovsko čast in poštenje, v imenu zelene bratovščine puške pravično nošenje in v imenu zbrane lovske družbe LD Dobrava složno življenje«. Mladi lovec, ki ga je bilo pred strogim senatom kar malo strah in je prejel po nekaj zdravilnih »baldrijanovih kapljic«,  je za konec obreda prejel lepo spominsko krstno palico, na katero so se mu podpisali vsi udeleženci tega starega običaja, ki ga skrbno negujejo tudi v LD Dobrava. Sledilo je krajše družabno srečanje,  z zdravicami novemu polnopravnemu članu (z levo roko seveda), s katerim se konča ta običaj.

Za konec letošnje sezone bo LD Dobrava organizirala le še krajši skupni lov na race mlakarice v Spodnji Senarski, v revirju Dobrava in s tem sezono končala. Izvaja se še lov za izpolnitev letnega načrta odstrela, kot jim je bil določen.

Marjan Toš

Starešina LD Dobrava Franc Slekovec krsti zelenca Petra Zorka. Foto: Jure Toš
Shrani permalink.

Comments are closed.