Naletel na redek primerek divje mačke

Vojak in lovec Marko Richter je med opravljanjem službe naletel na povoženo divjo mačko in takoj obvestil vse pristojne službe.

Najditelj povožene divje mačke Marko Richter. Foto: Marjan Toš

Pripadnik Slovenske vojske, sicer pa lovec in naravovarstvenik Marko Richter – Zeleni, član zelene bratovščine s Kaple na Kozjaku, je med opravljanjem službene dolžnosti na cesti med Kočevjem in Vinico pred vasjo Daljne njive našel povoženo divjo mačko.

Obvestil je pristojne službe in tudi Lovsko družino Sinji Vrh, ki se je divji mački odrekla. V kratkem jo bodo prepeljali v Hoče k preparatorju, ki bo pregledal lobanjo in ocenil, ali gre res za divjo mačko ali za morebiti križanca. O najdbi je obveščen tudi Prirodoslovni muzej Slovenije. Richter je povedal, da je bil nad najdbo presenečen, in če se ji bo Prirodoslovni muzej odpovedal, bo preparat divje mačke krasil njegovo sobo lovskih spominov.

Divja mačka (Felis sylvestris) je zver, ki živi v Evropi, v savanah Afrike in v jugozahodni Afriki. Svoje domovanje ima tudi v Sloveniji, kjer je zaščitena živalska vrsta. Najpogostejša je na Notranjskem, južnem Dolenjskem in na Primorskem, svoje domovanje pa si najde tudi v drugih delih. Divja mačka je nekoliko podobna domači mački, vendar je od nje večja, krepkejša in ima debelejši ter krajši rep s črno konico. Divja mačka živi v samotnih listnatih, iglastih in mešanih gozdovih. Pogosto se naseli na skalnatem območju gozda, kjer ima dovolj skrivališč. Človeku in človeškim bivališčem se izogiba.

Marjan Toš

Divja mačka. Foto: Marjan Toš
Shrani permalink.

Comments are closed.