Predstavniki članic PBZLD na zasedanju v Pivki

Lovci članic Postojnsko Bistriške zveze lovskih družin (PBZLD) so se 18. junija zbrali v Krpanovem domu v Pivki na zasedanju ter se podali tudi na vodeno raziskovanje čarobnega gozda Centra o velikih zvereh Dina.

Foto: Marjeta Marinčič

Center je nastal v sklopu projekta Carnivora Dinarica, ki je potekal med leti 2018 in 2021, z glavnim ciljem izboljšati varstveno stanje velikih zveri: risa, volka in medveda ter ljudem omogočiti boljše pogoje sobivanja z njimi. Svet velikih zveri
je zanimiv in zaradi kompleksnih odnosov z organizmi v gozdnem ekosistemu pogosto nerazumljiv.

Lovci smo ključni deležniki v spremljanju populacije velikih zveri, pridobivanju podatkov s terena ter pri dolgoročnemu ohranjanju populacije velikih zveri v naših gozdovih, česar ne izpostavljamo dovolj jasno in glasno.

Center o velikih zvereh Dina. Foto: Marjeta Martinčič


Zbrane tovariše v zelenem je najprej nagovoril predsednik PBZLD Božidar Štemberger, ki se je zahvalil Zavodu za turizem Pivka za gostovanje v Centru o velikih zvereh Dina. Predsednik Lovske zveze Slovenije (LZS) Alojz Kovšca pa se je v uvodnem nagovoru spomnil tudi na prvi povezovalni marčevski dogodek Doživite Pivko z lovci, ki je potekal pod okriljem Študijskega krožka MI IN ZVERI, ob podpori LZS. Zbrane je pozval k vključevanju in poročanju o dogajanju posameznih lovskih družin v njihovem lokalnem okolju, saj je sodelovanje eden od pomembnih stebrov lokalnih LD in krovne lovske organizacije.

Uvodno vodenje in raziskovanje lovcev v centru je predstavljalo možnosti za širitev znanja o habitatu naših vrhovnih plenilcev in priložnost za neformalne pogovore lovskih tovarišev pred formalnim zasedanjem predstavnikov članic PBZLD.

Tjaša Žgur

Shrani permalink.

Comments are closed.